Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Európai Bizottság elkötelezett a nők elleni erőszak megszüntetésében

Az Európai Bizottság elkötelezett a nők elleni erőszak megszüntetésében
Infovilág

A nők és a lányok ellen elkövetett erőszak az emberi jogok megsértésének egyik legelterjedtebb és legrombolóbb formája a világon. Becslések szerint világszerte a nők és lányok egyharmada ellen követnek el erőszakos cselekedetet életük valamelyik szakaszában. Ez akadályozza, hogy megvalósuljon a nemek közötti egyenlőség, illetve hogy a nők és a lányok érvényt szerezhessenek a jogaiknak és a kezükbe tudják venni a sorsuk irányítását, ezenfelül visszaveti az általános fejlődést, és hátráltatja a fenntartható fejlesztési célok elérését.

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ebből az alkalomból az Európai Bizottság és Federica Mogherini, a közös kül- és biztonságpolitika főképviselője nyilatkozatot adott ki, melyben hangsúlyozzák a nők és a lányok elleni erőszak felszámolása iránti elkötelezettségüket. Ez az erőszak hátráltatja a nemek közötti egyenlőséget, a nők és lányok jogait, illetve társadalmi szerepvállalásának növelését és az általános fejlődést, valamint akadályozza a fenntartható fejlesztési célok elérését.

Az Európai Bizottság 2016-tól 2018 végéig folytatja a „NON.NO.NEIN – Mondj nemet! Állítsuk meg a nők elleni erőszakot!” elnevezésű kampányt, amely során 15 millió euró összegű finanszírozást biztosít a tagállamok, helyi önkormányzatok, releváns szakmai és civil társadalmi szervezetek számára Európa-szerte, hogy fokozza a nők ellen elkövetett erőszakkal szembeni fellépéseiket és kampányaikat. Az ez évi koncentrált fellépés lezárásaként az Európai Bizottság magas szintű konferenciát rendez a tagállamok és a nemzetközi szervezetek képviselői, valamint a civil társadalom szereplői és az aktivisták számára. A konferenciára december 4-én Brüsszelben kerül sor.

Az ENSZ-szel közösen útjára indított Reflektorfény kezdeményezés a nők és lányok ellen elkövetett erőszak valamennyi formájára kiterjed. Az Európai Bizottság és a Nemek Közötti Egyenlőségért és a Nők Társadalmi Szerepvállalásának Növeléséért létrehozott ENSZ-szervezet november 27–28-án regionális fórumot szervez Szkopjéban a nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetések minden formájának kiküszöböléséről szóló egyezmény, valamint az isztambuli egyezmény nyugat-balkáni és törökországi végrehajtásának előmozdításáról. Az Európai Bizottság jelenleg véglegesít egy Észak-Afrikára és Közel-Keletre irányuló, a nők és lányok ellen elkövetett erőszak felszámolására és megelőzésére vonatkozó regionális kampányt. A kezdeményezés, amelynek végrehajtása egy 3,24 millió euró összegű, hároméves támogatási szerződés keretében történik, 2019 tavaszán indul, és figyelemfelkeltő és oktatási tevékenységekhez nyújt támogatást. (A teljes nyilatkozat itt olvasható.)