Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mesterségük címere: egyedülálló szülő

Mesterségük címere: egyedülálló szülő
Farkas József György

Egynapos konferenciát tartottak Budapesten azokról a problémákról, amelyekkel a gyermeküket egyedül nevelő szülők naponta szembetalálják magukat. Magyarországon ma mintegy háromszázezer ilyen család küzd a helyzetéből fakadó gondokkal, s – mint többeket meglepve elhangzott – közülük negyvenezerben férfi az „egyszülő”…

A műhely-konferenciának hirdetett találkozón sokan megjelentek, akik maguk is cselekvő és egyúttal szenvedő részesei a helyzettel járó feladatoknak - országszerte félmillió gyermekről van szó! A tanácskozást szervező Egyszülős Központ – a Fényes Elek Társadalomstatisztika Egyesülettel együttműködve – gondoskodott arról, hogy a témával naponta foglalkozó előadók tájékoztassák a hallgatóságot a problémák gyökereiről és azok megoldási lehetőségeiről. Így az Emberi Erőforrások Minisztériumából Beneda Attila helyettes államtitkár ismertette azoknak az intézkedéseknek impozáns sorát, amelyekkel a kormány a gondokat enyhíteni igyekszik, s amelyek – a politikus szerint – az ellenzék elismerését is kivívták. Monostori Judit szociológus nemzetközi tapasztalatok alapján is szólt az egyszülős családok életét jobbítani szándékozó módszerekről és intézkedésekről, Sándor Éva ügyvéd pedig az érintettek jogi problémáiról (gyermekláthatás, tartásdíj stb.) adott elő kiemelkedő érdeklődéssel várt összefoglalót. De szó esett még az egyszülős családokkal foglalkozó civil, illetve egyházi égisz alatt működő szervezetekről, a segítségnyújtás lehetséges útjairól és buktatóiról, a gyermeküket egyedül nevelő szülők családi rendszerbe „helyezésének” tapasztalatairól is – mindezek számos kérdést indukálva a hallgatóságban.

A találkozó az Egyszülős Központ budapesti székhelyén, az Üllői út 30. alatti közösségi térben zajlott. Nagy Anna, a központ vezetője [a képen] ismertette működésük részleteit, amelyek már nem csupán a fővárosban, de már öt más hazai és két erdélyi településen is vonzzák az érdeklődőket. Elmondta, hogy a gond nem enyhül, az érintettek száma növekszik, minden tizedik kisbaba apa nélkül születik, s a válások mellett magas a fiatalon özvegyen maradottak aránya is. Segítésük szándékával már 2005-ben létrejött az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány (kuratóriumi elnöke ugyancsak Nagy Anna), azzal a deklarált céllal, hogy támogassa az egyszülős családokat, lehetőségeihez mérten adományokkal is a rászorulókat, elérhetővé tegye számukra a munkahelyi és társadalmi esélyteremtést, megszüntesse az egyedülálló szülők elszigeteltségét, elmagányosodását – ez utóbbi talán az érintettek legfájóbb problémája.

Az alapítvány két évvel ezelőtt ötszázmillió forintos állami támogatást kapott, amiből létrehozhatta első egyszülős központját és kidolgozhatta annak módszereit, amelyek mentén továbbiak is megvalósulhatnak. Tavaly tavasszal pedig a központ megkezdhette az online szolgáltatásait is: jogi, munkavállalási támogatás, pszichológiai segítségnyújtás. Programja az idén személyes szolgáltatásokkal is kiegészült; talán a legnépszerűbb a táborozások, nyaralások szervezése az egyszülős gyerekeknek – és szüleiknek…

Az Egyszülős Központhoz – a már meglévő közönségen felül – havonta átlagosan 160–190 család fordul, problémáira megoldást keresve és remélve. Internetes elérhetőségük: egyszulo.hu.