Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dunakeszi a főváros környékének legdrágább városa

Dunakeszi a főváros környékének legdrágább városa
(Tudósítónktól)

Három, szomszédos település, Dunakeszi, Göd és Fót vezeti a pesti agglomeráció árversenyét. A remek közlekedés, a szolgáltatások minősége és nem utolsó sorban a sok, új építésű ingatlan teszi vonzóvá a környéket. Olyannyira, hogy még számos budapesti kerületet is megelőzik a három helység négyzetméterárai. (Nyitó kép: Dunakeszi madártávlatból; foto: 24.hu)

A fővárosi árrobbanás legnagyobb nyertesei a környékbeli települések: sok budapesti dönt a kiköltözés mellett, a lakásnál nagyobb ház, a kert és a nyugalmas környezet reményében. Ez Budapest lélekszámában is megmutatkozik: alig három évtized alatt csaknem 200 ezerrel csökkent a fővárosi lakosság száma. Az agglomeráció népszerűségét az országon belüli vándorlás is növeli, Budapest térsége igen vonzó a számtalan munkalehetőség és magas színvonalú szolgáltatások miatt. A nagyvárosból kiköltözők pedig szívesen választják a nyugalmas, néha akár falusias környezetet, ahol megfizethető áron vásárolhatnak ingatlant.

Nagy az eltérés azonban a pesti oldal elővárosi települései között. Van, ahol az átlagos négyzetméterár jó néhány budapesti kerületét is meghaladja, néhol pedig csupán fele a legolcsóbb fővárosi kerület, Soroksár árainak.

Az élmezőny a dunakeszi járás három települése, Dunakeszi, Göd és Fót: 350 ezer forintnál magasabb átlagos négyzetméterárakkal. Népszerűségüknek egyértelmű oka a kiváló közúti és vasúti közlekedés, tehát gyorsan be lehet jutni a városba autópályákon és felújított vasútvonalon. A szolgáltatások színvonala magas, jó minőségű iskolák, üzletek és vendéglátóhelyek állnak az ott élők rendelkezésére. Munkalehetőség is van bőven, ezreket foglalkoztató üzemek is működnek a környéken. A kedvező adottságok, a hosszú Duna-part nem csupán e három helységet választók, hanem a befektetők figyelmét is felkeltette. Dunakeszin átlagos ingatlan-négyzetméter 434 ezer forint, az átlagot a számos újépítésű sor- és ikerház növeli, miközben a kínálat is óriási. Minden bizonnyal a kereslet is az, hiszen csak a legutóbbi egy év alatt ötödével nőttek az értékesítési árak a dunakeszi járásban. A pesti oldalon ennél csak a monori és vecsési járásban nagyobb az emelkedés.

Ingatlanosok „titkos tippje” arra az esetre, ha valaki az agglomerációba, nyugalmas családi házba vágyik, de elriasztják a magas árak: Vác kicsit távolabb van a fővárostól, de az ottani átlagos négyzetméterárak még nem érték el a 300 ezer forintos határt, ráadásul több mint 300 építési engedélyt adtak ki tavaly, ezért a közeli jövőben sok újépítésű lakóingatlan jelenhet meg a kínálatban. A közlekedés közúton és vasúton egyaránt megfelelő, belvárosa hangulatos, a hosszú Duna korzó csábít a pihenésre, kikapcsolódásra.

Még ennél is olcsóbbak a fővárostól délre, délkeletre fekvő települések, ám ezek még nem felkapottak, ami korántsem jelenti azt, hogy akár rövid időn belül divatossá, keresetté válnak.