Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életmentő és méreg is lehet a gyógyszer – gyerek kezébe nem való

Életmentő és méreg is lehet a gyógyszer – gyerek kezébe nem való Életmentő és méreg is lehet a gyógyszer – gyerek kezébe nem való
  • 2018. 11. 19.

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek otthoni helyes tárolására, a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára.

A fiatal gyógyszerészek által kezdeményezett SzeddViddVédd program legfőbb üzenete, hogy ne tároljunk otthon lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszereket, hanem vigyük vissza őket a gyógyszertárba. A szervezőket ezek a tények sarkallták:

  • hazánkban tavaly 22 175 orvosi ellátást igénylő mérgezési esetet jelentettek, harmadrészt gyógyszermérgezést. Különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, miután sokuk – éppen a helytelen tárolás miatt – hozzáfér a gyógyszerekhez. A kampányt felkarolta dr. Póta György (Házi Gyermekorvosok Egyesülete, elnök) és dr. Novák Hunor gyermekorvos.

A lakosság nagyobb része tart otthon gyógyszereket, de csak kevés ellenőrzi félévente a házi patikát és szabadul meg (biztonságosan!) a lejárt szerektől – állítják a kampány szervezői. Jóval gyakoribb, hogy a felesleges, lejárt szavatosságú, olykor másoktól átvett gyógyszereket évekig megőrzik, miközben esetleges használatuk kockázatos.

Minden közforgalmú gyógyszertárban átadhatók a szükségtelenné vált, lejárt gyógyszerek. Bárki beteheti a maradék tablettát tartalmazó műanyag gyógyszerdobozokat, a buborékfólia (blister) csomagokat, a folyékony készítményeket tartalmazó, jól lezárt üvegeket is az ügyféltérben elhelyezett gyűjtődobozba. Nem szabad a gyűjtőbe dobni a fecskendőket, a tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, a higanytartalmú termékeket. Kétség esetén a gyógyszertár dolgozói szívesen segítenek. Az ügyféltérbe kihelyezett gyűjtődoboz híján is minden gyógyszertár köteles átvenni és szakszerűen gyűjteni a visszavitt gyógyszereket.

A SzeddViddVédd szakértői szerint a széles körű gyógyszerhasználat miatt folyamatosan növekszik a vízkörforgásba visszajutó vegyszerek aránya: már a hazai élővizekben is kimutatható egyes gyógyszermolekulák jelenléte. E folyamatot súlyosbítja, ha a felesleges szerek nem a gyógyszertári gyűjtőbe, hanem a kommunális hulladék révén visszajuthatnak a természetbe.

A leginkább veszélynek kitett 1-4 évesek korcsoportjában történik a gyerekkori mérgezések több mint a fele; tavaly kétezer esetben vittek ilyen kicsiket mérgezés miatt orvoshoz, többségük ipari és háztartási szerek, illetve gyógyszerek miatt szorultak sürgős ellátásra.  A gyerekes családokban fokozottan kell figyelni, kezelni, tárolni a nyugtatókat, a szív- és érrendszerre ható készítményeket, mert a gyereknél akár 1-2 szívritmusszabályozó-tabletta is szívmegállást okozhat. – A gyógyszerek persze nem csak a gyerekekre lehetnek veszélyesek.

A hazai mérgezési statisztikában második helyen áll a gyógyszermérgezés. A tavaly ellátott 22 175-ből 11 254 esetben (50,75%) alkohol, 6992 esetben gyógyszer (31,53%), 1723 esetben pedig ipari és háztartási szerek (7,77%) álltak a mérgezések hátterében.

A SzeddViddVédd kampány szervezőitől néhány könnyen megfogadható jó-tanács:

# A gyógyszert mindig az előírás szerint tároljuk (fényvédett, hűvös helyen, hűtőben stb.)!

# Tartsuk az eredeti csomagolásukban, így később is tudni fogjuk a nevét, hatóanyagát, lejáratát. (Érdemes megtartani a papírdobozt, a betegtájékoztatót is.)

# Ne osszuk meg másokkal a nekünk felírt gyógyszert!

# Gondosan zárjuk el vagy tegyük elérhetetlen helyre, nehogy gyerek kezébe kerüljön!

# Sose használjunk olyan gyógyszert, amelynek a színe, szaga, állaga eltér a megszokottól!

# Félévente nézzük át a házi patikát, szabaduljunk meg a lejárt szavatosságú készítménytől, attól is, melynek felhasználhatósága megkérdőjelezhető (pl.: nem tudjuk már mire adták, nem olvasható a szavatossági idő, nedvesség vagy hőhatás érte stb.)

# A lejárt, feleslegessé vált gyógyszereket ne dobjuk a szemétbe. Vigyük vissza a patikába, és dobjuk az ott elhelyezett gyűjtőládába, vagy adjuk át a gyógyszertárban dolgozóknak.