Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jubilál a kormányművek szakértője

Jubilál a kormányművek szakértője
Infovilág

Tizenötödik születésnapját ünnepli az egri és maklári telephelyű Robert Bosch Automotive Steering Kft. A kezdetben mindössze 35 főt foglalkoztató vállalatnál ma már több mint 1100-an dolgoznak, és a világ minden részére, száznál is több járműgyártónak szállít alkatrészeket. 

Tizenöt évvel ezelőtt, 2003-ban a Robert Bosch GmbH és ZF Friedrichschafen 50-50 százalékos tulajdonrésszel alakította meg a vállalatot ZF Lenksysteme Hungária Kft. néven Egerben. Attól kezdve több mint egy évtizeden át főként összeszereléssel és felújítással foglalkozott a cég; 2006-ban megkezdődött a kormányoszlopok gyártása is. Évtizedbe sem telt: 2009-ben már elkészült a a kétmilliomodik személyautó-kormányoszlop, rá egy évre pedig az egymilliomodik teherautó-kormánytengely.


Jubilál a kormányművek szakértője Amagyar leányvállalat tevékenységét a hidraulikus mellett elektromos kormányművek összeszerelésével, valamint a kulcskompetenciának számító fogasléc és kormányanya alkatrészek gyártásával bővítették 2012-ben. A megnövekedett gyártókapacitást kiszolgáló új telephely az Egertől alig tíz kilométerre fekvő Makláron épült fel mindössze 327 nap alatt. Azóta Egerben hagyományos, hidraulikus, Makláron elektromos kormányművek készülnek.

Még ugyanannak az évnek az őszén bejelentette a Bosch, hogy megvásárolja a teljes ZF Lenksysteme vállalatcsoportot, az új vállalatot ma ismert nevén 2015 áprilisában jegyeztek be.


A maklári gyárban 2015 májusában megkezdődött az elektromos kormányművekhez készülő fogaslécek és kormányanyák sorozatgyártása. Mostanra a két telephelyről évi egymillió kormányművet szállítanak a megrendelőknek, többségében környezetbarát EPS-típusút. Az egri és maklári Bosch-telephelyeken készült darabok sokmillió járműbe beépítve róják az országutakat szerte a világban.


A Bosch idejében felismerte, hogy az elektromos kormányművek irányába mozdul a piac, azaz az önjáró autóké a jövő. Paul Klinzing műszaki ügyvezető igazgató kijelentette: „(…) A Bosch mindig hosszú távon gondolkodik. Ezeken a területeken a vállalat vezető szerepet kíván betölteni, és büszkék vagyunk arra, hogy ebben az egri és maklári telephelyek is nagy szerepet játszanak.”

A Bosch jövőformáló törekvésének részeként a vállalat az utánpótlásra is nagy gondot fordít: a Debreceni Egyetemmel és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel is együttműködik; diplomaírási és szakmai gyakorlati lehetőségeket kínálnak a hallgatóknak. A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2017-ben járműtechnikai laboratóriumot rendezett be a cég, és azóta is támogatja. A duális képzés részeként a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhetnek a modern nagyvállalat működésével,  gyártási kultúrájával,  miáltal az ilyen tudás birtokában az átlagosnál könnyebben találnak munkát a diploma megszerzése után – akár Makláron is.