Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A korán világra érkezettek különleges napja

A korán világra érkezettek különleges napja
  • 2018. 11. 17.

A lehető legkisebbek: az anyaméhből idő előtt kikerült babák segítését, óvását állítja a közvélemény figyelmének középpontjába a koraszülöttek világnapja . Ez adott portálunknak is alkalmat arra, hogy felidézzük az adatot, amiről sokan talán nem is tudnak: hazánkban évente 8 ezer kisbaba születik meg még a 37. terhességi hét betöltése előtt. Ez a szám pedig, sajnálatos módon, látványosan meghaladja az uniós átlagot. (Nyitó képünk forrása: .kidsgo.de / id-foto@fotolia.com)

A koraszülés nem várt helyzet a családok életében. Váratlan következmény, hogy a babának heteken, akár hónapokon át kórházban kell maradnia, olykor a mamának is, vagy legalább is naponta látogatnia kell a koraszülöttet. Ez az időszak sok bizonytalansággal jár, az aggodalom pedig mind érzelmileg, mind fizikailag megterheli a családokat. Holott a szülőknek stabilnak, erősnek kell maradniuk, mert testi közelségük bizonyítottan hozzájárul a még nem teljesen érett baba életfunkcióinak egészséges fejlődéséhez.

Orvosi tapasztalatok szerint akár életmentő is lehet, ha az anya a lehető legtöbb időt tölti babájával, amihez az is szükséges, hogy ő maga otthonosnak érezze a kórházi környezetet. A Koraszülöttekért Országos Egyesület erre is gondot fordít, mondja Földvári-Nagy Zsuzsanna elnök. A KORE „meghitté” próbálja tenni a babáknak egy ideig otthont adó inkubátort is, ezáltal is segítve a pici gyerek fejlődéséért dolgozóknak, a perinatális intenzív centrum (PIC) szakembereinek munkáját. Az ellátó hely nevének rövidítése adta az ötletet a világnap szervezőinek, hogy az inkubátort megjárt babákat a legPICibb hősöknek nevezzék el.

Mi most hozzátesszük: szüleiket is bátran nevezhetjük „hősnek”, hiszen az idő előtt, és gyakran egészen kis súllyal született babák gondozása különös terhet ró az érintett családra. November 17-én a középületek lila fényárba öltöztetésével és számos „PIC” eseménnyel az ő gondjaikra, az ellátás különlegességére, fontosságára kívánta felhívni a figyelmet a Koraszülöttekért Országos Egyesület. Különös ajándékot is készítenek: az idén „koripokat” adtak a PIC-eknek, mint mondják, az önkéntesek által horgolt polip tapintása a koraszülöttet a köldökzsinórra emlékezteti, s megnyugtatja.

A szülőt is, ha „korababája” körül a csövek, érzékelők, orvosi eszközök rengetegében láthat egy színes állatfigurát is. A KORE hagyománnyá tette, hogy megszervezi a már felcseperedett koragyerekek látogatását, hogy újra találkozhassanak a PIC-en áldozatos munkát végző orvosokkal, nővérekkel. Az ő szüleiknek már nincs szükségük a koraszülött központokban hozzáférhető – a KORE készítette, a NaturAqua támogatta – ingyenes kiadványra („PICi-füzet, nagy segítség”), amit viszont igen nagy haszonnal forgatnak a mostani „korababák” szülei. A füzet a szüléstől a kórházi tartózkodáson át a hazatérésig, majd azon túl, a kontrollvizsgálatokig terjedően információval, tanácsokkal látja el a koraszülött babák szüleit.

A témában a legnagyobb tapasztalattal rendelkező önkéntes szervezet: a KORE és a NaturAqua 3 év alatt az ország 29 perinatális intenzív centrumát tette otthonosabbá. Céljuk, hogy az életnek a kórházban kezdett időszaka minél barátságosabb környezetben telve adjon esélyt a későbbi harmonikus közérzetre.