Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mégis csak magyar követségi kocsi szállította Gruevszkit

Mégis csak magyar követségi kocsi szállította Gruevszkit Mégis csak magyar követségi kocsi szállította Gruevszkit

A mai reggelen hazánkkal kapcsolatban továbbra is elsősorban a korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök Budapestre szöktetésének az ügye foglalkoztatja a világsajtót, ez növeli Magyarország hírértékét, ha nem is öregbíti hírnevét.

A nemzetközi média megírja, hogy az albán rendőrség szerint a volt politikus Szkopjéból a magyar fővárosba menekülése közben a tiranai magyar nagykövetség gépkocsijával távozott Albániából Montenegróba. A Politico című amerikai lap és portál európai kiadása ismerteti az Egyesült Államok egyik külügyminisztériumi szóvivőjének a nyilatkozatát, amely szerint Nikola Gruevszkinek, aki politikai menedékért folyamodott Magyarországon, és akinek a kiadatását Macedónia kérte, saját hazájában kell letöltenie börtönbüntetését.

Washingtonban hangsúlyozzák, hogy Gruevszkit alapos és átlátható jogi eljárás eredményeként ítélték el, és még további büntető eljárások vannak ellene folyamatban.  

Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament liberális frakciójának a vezetője interjút adott a Die Welt című, nagy példányszámú hamburgi lapnak. Ebben úgy vélekedett, hogy a világban érvényesülő tendenciák alapján az következő időkben a birodalmak játszanak kulcsszerepet, és nem a nemzetállamok.

„Mit akar egymagában elérni Lengyelország, Magyarország vagy Olaszország?” – kérdezte a liberális politikus. Hangsúlyozta, hogy az EU ma valójában nem unió, hanem nemzetállamok összessége. Mivel sok fontos kérdésben még most is egyhangú állásfoglalásra van szükség a szavazások alkalmával, az EU túlságosan lassan reagál. Vonatkozik ez – mondta Verhofstadt – az unió külső határainak a védelmére, illetve a menekültek szolidaritási alapon történő európai elosztására. Ezen évek óta próbálnak javítani.

Az eurózóna sem teljesen esőálló még – tette hozzá, és megjegyezte: az Egyesült Államok ezzel szemben kilenc hónap leforgása alatt messzemenően ellenőrzése alá tudta vonni a pénzügyi válsághelyzetet. A populisták és nacionalisták azon kritikája, hogy az EU fontos kérdésekben képtelen eredményre jutni, egyáltalán nem téves. Alapvetően tévesek viszont azok a következtetések, amiket ebből levonnak – hangsúlyozta Guy Verhofstadt.

Az Európai Uniónak el kell járnia Olaszországgal szemben, az olaszok kedvéért is – írja kommentárjában a müncheni Süddeutsche Zeitung azzal a vitával kapcsolatban, amely az olasz költségvetés-tervezet körül robbant ki. Ez a tervezet egyszerre irányozza elő az adó- és a nyugdíjkorhatár-csökkentést, valamint a munkanélkülieknek alapjövedelem biztosítását, amivel a már eddig is nagyon eladósodott Itáliát még súlyosabb deficitbe taszítaná.

Az Európai Bizottság visszadobta a tervezetet, a római kormány azonban ragaszkodik hozzá. A bajor lap szerint az uniós testületnek, ha meg akarja őrizni a szavahihetőségét, nincs más választása, mint hogy az európai szerződések megsértése miatt fellépjen Olaszországgal szemben, és szükség esetén milliárdos bírságot szabjon ki. A kommentátor úgy fogalmaz, hogy Róma öngyilkossági stratégiát választott, mondván, ha elönt bennünket az adósság, és Európa nem ugrik be segíteni, akkor csődbe megyünk, és magunkkal rántjuk az eurózónát is. A két nemzeti populista kormánypárt, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom kezében éles fegyver van, és a Brüsszellel folyó vitát e két párt arra használja, hogy ennek az egykor a leginkább Európa-barát országnak a polgárait Európa ellen hangolja.

Európa ugyanakkor – folytatódik a Süddeutsche Zeitung gondolatmenete – abból a feltételezésből indul ki, hogy a római kormány eladósodási politikája az államkötvények kamatait már vállalhatatlan magasságba emeli, és a lakosság többsége felismeri, mennyire felelőtlen a populisták kormányzása. Eközben az euróövezet azért már stabilabb, mint amilyen a görög válság idején volt, Itália pedig elszigetelődik Európában. Látszólagos jobboldali populista szövetségesei is magára hagyják: Magyarország a menekültek elosztásának az elutasításával, Ausztria pedig az adósság kérdésében. A nacionalista internacionálé, amiről a jobboldali populisták álmodnak, nem segít Olaszországnak – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung.