Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem kell mindig antibiotikum

Nem kell mindig antibiotikum
Infovilág

A 11. európai antibiotikum-nap alkalmából az Európai Bizottság ma közzétette az antibiotikumokkal kapcsolatos ismereteket és általános alkalmazási tendenciákat feltérképező új Eurobarométer-felmérés eredményeit.
 
Ebből az derül ki, hogy pozitív elmozdulás figyelhető meg az antibiotikumok használatában: a megkérdezettek 32%-a (hazánkban harmada) nyilatkozott úgy, hogy a múlt tizenkét hónapban szedett antibiotikumot; ez az arány a 2009. évi felmérésben még 40% volt. Az antibiotikumok alkalmazása ugyanakkor sok esetben szükségtelen volt – 20%-ukat (Magyarország: 28%) influenza vagy megfázás ellen vették be, 7 %-ukat (Magyarország: 10%) pedig orvosi rendelvény nélkül alkalmazták. A válaszadók 66 %-a (Magyarország: 47%) volt tisztában azzal, hogy az antibiotikumok megfázás esetén nem használnak, és 43%-uk (Magyarország: 37%) tudta, hogy az antibiotikumok nem hatásosak vírusokkal szemben. A jelentésből az is kiderül, hogy az emberek több mint kétharmada (67%, a magyar válaszadók körében 66%) szeretne többet tudni az antibiotikumokról.
 
A múlt 15 évben az EU élen járt az antimikrobiális rezisztencia elleni fellépésben. Tavaly elfogadták az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó új és átfogó uniós cselekvési tervet, amely meghatározza a Bizottság antimikrobiális rezisztencia leküzdésére irányuló céljait az emberi egészség, az állategészségügy és a környezetvédelem területén.