Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Előbb a pénzünk kellett Orbánnak, most már Európát akarja szétverni”

„Előbb a pénzünk kellett Orbánnak, most már Európát akarja szétverni” „Előbb a pénzünk kellett Orbánnak, most már Európát akarja szétverni” „Előbb a pénzünk kellett Orbánnak, most már Európát akarja szétverni”

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnökének nemrég hangoztatott véleményére emlékeztet az Euobserverben Lydia Gall, a Human Rights Watch elemzője: a néppárt nem fogadja el, ha valaki megsérti a jogállami normákat, és korlátoz bármilyen szabadságot, függetlenséget. Márpedig a tanszabadság kérdése és a CEU sorsa ilyen ügy, és a néppárt azt szeretné, ha az egyetem Budapesten maradna.

A szerző a Helsinkiben esedékes néppárti frakcióülés elé időzítve figyelmeztet, hogy Daul nem tágíthat korábbi véleménye mellől, napirendre kell tűzni az ügyet. Különösen azért, mert azzal nemcsak Magyarország veszít, ha mennie kell a CEU-nak, hogy aztán minden felsőoktatási intézményt kormányzati ellenőrzés alá vehessen a Fidesz. Elég volt a szavakból! Itt az ideje, hogy az Európai Néppárt tettekre váltsa ígéretét és végre kizárja a Fideszt a soraiból.

Orbán Viktor személyeskedő és lejárató kampányára válaszul Guy Verhofstadt, a liberálisok uniós vezetője válaszkampánnyal reagált, aminek igencsak erős lett a visszhangja: az Euronews tv-vitát rendezett és számos újság foglalkozik a témával. A volt belga kormányfő ezt üzente Orbánnak: először a pénzünk kellett, most pedig már Európát akarja Orbán szétverni. A brit Express megírja, hogy az óriásplakáttal kidekorált furgon – miután a brüsszeli magyar képviselettől kiindulva körbejárva a legfontosabb helyi intézményeket – európai turnéra indul és végső úti célja Budapest lesz. Verhofstadt Orbán Viktor öccsével példálózott, aki 800 ezer eurós pályázatot zsebelt be, s akinek cégében miniszterelnöksége előtt ő maga is tulajdonos volt. A szókimondó uniós vezető szerint egyenesen az Europolt kellene megbízni az ilyen és ehhez hasonló ügyek kivizsgálásával.  

A Beregszászon kiadott magyar útlevelek ügye az amerikai NBC portált és tv-t is felcsigázta, mert helyszíni jelentésben, méghozzá nagy terjedelemben számol be a titokban készült videó-felvételről és hátteréről. A cikk kiinduló tétele, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint Moszkva avatkozhatott be, ő állhat az ügy hátterében, hisz' Orbán Viktornak jó barátja. Az NBC a youtube-on megjelent videó hitelességét nem tudta ugyan megerősíteni, de az azt követő szemet-szemért, fogat-fogért diplomáciai húzások mégis csak a felvétel valódiságát feltételezik. S mivel Ukrajna nemzetbiztonsági nyomozást rendelt el, a háttérben az is valószínűsíthető, hogy a márciusban esedékes ukrán választások orosz megzavarása lehetett a célja a magyar konzulátuson történteknek, mivelhogy felgyorsult Ukrajna nyugatosodása, amit az oroszok nem viselnek el. Márpedig Szijjártó Péter világossá tette, hogy mindaddig akadályozza Ukrajna NATO-tagságának előkészületit, amíg nem rendeződik az oktatási törvény miatt érintett magyar nyelvoktatás ügye. A londoni Chatam House szakértője szerint olyannyira elmérgesedett a két ország közti viszony és felgyorsultak az események, hogy félő: azokat nem lehet ellenőrzés alatt tartani. Nem mellesleg a Los Angeles Times is foglalkozik az üggyel.

A bulvárlapnak számító brit Mirror a toryk új sztárjának számító Roger Scrutont idézve arról számol be, hogy a magyarországi zsidók a Soros-birodalom részét képezik. Scruton azt sem rejtette véka alá, jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, akit 19 éves kora óta ismer. Értelmes, és igencsak harcias politikusként jellemezte őt. Roger Scruton nem egyszer felhívta magára a figyelmet szélsőjobbos kiszólásaival, leginkább a xenofóbiát idéző, muszlimellenes megjegyzéseivel. Nemrég kapott kormányzati posztot, egy építésügyi bizottság vezetését bízta rá a lakhatási- szociális ügyekkel foglalkozó miniszter. Most azonban nem is egy képviselő a brit parlamentből tiltakozik a kinevezése ellen és visszahívását követeli a Sorost, illetve a magyar zsidóságot megbélyegző kijelentései miatt. Sőt, van aki egyenesen a brit kormányfőtől várja az azonnali intézkedést, hogy adja ki Roger Scruton útját.

Nem egy orosz újság beszámol – a többi között a Geopolitika – a magyar kormányfő shanghaji vizitjéről. A Kínai Nemzetközi Import Expón Orbán Viktor szavait idézik: „a magyar cégek, vállalkozások jövője Kínában van”. Legutóbb Kína központi bankjának elnökével tárgyalt Orbán, öt magyar vállalat pedig üzleti megállapodást kötött kínai, elsősorban, mezőgazdasági, azon belül tejipari cégekkel. S ezúttal sem maradt el a már régóta húzódó Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítésére tett ígéret.