Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Havonta 2500 cég költözködik

Havonta 2500 cég költözködik
Opten-információ

Sűrűn változtatják meghatározó alapadataikat is a hazai cégek, nem árt résen lenni – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Pertics Richárd, az Opten Informatikai Kft. céginformációs igazgatója. „Természetes, ha egy cég kinövi irodáját, vagy új befektetők, tulajdonosok veszik át a vállalkozást. A hazai cégadat-változások száma viszont időnként extrém méreteket ölt.”

Havonta 2500 székhelyváltozás, 10 ezer tulajdonosváltás, ezer főtevékenység-váltás, 700 cégnévváltozás és több tízezer egyéb cégadat-változás megy végbe a hazai cégvilágban. A cégbírósági cégadat-változások természetes velejárói a cég életciklus-változásainak. A változások mennyisége mégis érdekes képben tünteti föl a hazai cégvilágot.

Hazánkban mintegy 530 ezer (!) cég működik, meglehetősen sok az ország lakosságához képest. E magas cégszámhoz mérten is rendkívül turbulens változások mennek végbe. A magyar vállalkozások nyolcadánál történik évente tulajdonosváltás, tehát még az egyik legmeghatározóbb cégtulajdonság is gyakorta változik. Nem csupán a tulajdonosok cserélődnek, az aláírók is hasonló arányban változnak, tehát az adatok alapján átlagosan 7–8 évente kicserélődik a teljes hazai cégbázis vezetősége. Természetesen az átlagból nem lehet valamennyi cégre érvényes egyértelmű következtetést levonni, mivel vannak hosszú távon is állandó tulajdonosi szerkezetű és állandó főtevékenységet végző vállalkozások.

A változások nagy száma ugyanakkor hatással van a teljes gazdaságra. Pozitív értelmezésben: képesség a váltásra, a fejlődésre, negatív értelmezésben: bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot visz a gazdaságba. Ezeregy teendővel jár minden vállalkozás számára, hiszen partnereit, konkurenseit folyamatosan figyelnie kell nem pusztán a leghatásosabb stratégia kidolgozásához, de a napi ügyek intézéséhez is.

Extrém példákat is tartalmaz a nagyszámú hazai cégbázis. Jócskán vannak notórius nyughatatlanok; ez év október végéig 300 cégnél már legalább 4-szer változott a tulajdonosi szerkezet. Mások hosszú ideig képtelenek eldönteni a cégük főtevékenységét. Bár még két hónap van hátra az évből, de már 33 cég váltott 3-nál többször főtevékenységet.