Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Amilyen ma Magyarország, olyan jövő várhat Európára

Amilyen ma Magyarország, olyan jövő várhat Európára Amilyen ma Magyarország, olyan jövő várhat Európára

Csaknem tízperces összefoglalót mutatott be az amerikai közszolgálati tv, a PBS hazánk sérült demokráciájáról – ahogy ezt Michael Ignatieff megfogalmazta jellemezve a jelenlegi rendszert. A CEU rektorán kívül Kovács Zoltán kormányszóvivőt és Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki bizottság társelnökét szólaltatta meg a riport.

Végigpásztáz azokon a történéseken és kormányzati intézkedéseken, amelyek Orbánt a legnépszerűbb populista európai vezetővé emelték: így a menekültek és a Soros elleni politikán, a kerítésépítésen, a rájuk és a civilekre vonatkozó törvényalkotásokon, a média átszabásán és a CEU kiseprűzésén. – elmondja, hogy úgy érzi magát, mint akinek a fejéhez pisztolyt szegeztek. Pedig nem kérdőjelezi meg Orbán megválasztását, hisz’ demokratikusan választották meg, de Orbán azt hiszi, hogy kampányt folytat ellene. Ez nevetséges, mondja a CEU rektora, aki két dolgot szeretne csupán: tanszabadságot és Budapesten maradni. Leszögezi azt is, hogy nem árt óvatosnak lenni, mert ez nem totalitárius rendszer, de nem is fasiszta. Orbánt modern politikusként írta le, akinek van füle a nép hangját meghallani, és akinek kiváló szónoki képességei vannak. Használja a közösségi hálót, a saját kormányzati médiáját és a np 24 órájában ő határozza meg a diskurzus témáját. Donald Trump teszi ezt Amerikában, Orbán pedig ugyanezt itt. Magyarország minden bizonnyal egy olyan jelkép most, ami a jövő irányát mutatja, úgyhogy Michael Ignatieff azt javasolja az amerikaiaknak, okuljanak abból, ami nálunk történik, hogy megelőzzék a bajt – ami a holnapi időközi választásra utalással tulajdonképpen iránymutatás is a még demokratikus Egyesült Államok számára.  

A The Huffington Post ellenben azt állítja, épp a CEU ügye az, ami a legegyértelműbben bizonyítja: a magyarországi demokrácia teljes hanyatlásnak indult. Jóval a Brexit és jóval Trump megválasztása előtt, gyakorlatilag 8 éve épül Magyarországon az egypártrendszer. Az amerikai félidős választások előtt a tudósítás arra figyelmeztet, hogy a Soros-ellenes magyarországi kampány történelmi lecke az amerikaiak számára.

A kínai Fudan Egyetem a budapesti Corvinuson kezdi meg külföldi mesterfokozatú oktatását 2019 őszén – adta hírül az angol nyelvű Shine kínai portál. A képzéseket angolul tartják, és a diákok a két ország gazdaságát, kereskedelmét fogják behatóbban tanulmányozni. Két diplomát kapnak a végzősök: magyar BA és kínai mester diplomát. A Fudan rektorhelyettese abban reménykedik, hogy olyan tehetségeket fog kinevelni az oktatási program, akik hidat építenek – természetesen képletesen – a két ország kereskedelmi forgalmához. 

A Kínai Nemzetközi Import Expo tiszteletbeli vendégeként hazánk olyan termékeket állít ki a november 5–10-ig tartó shanghaji vásárban, amelyekkel a világ második legnagyobb importőrének a piacára akar betörni: ezek a bor, a sajt, a sonka és általában a kiváló minőségű, helyenként luxus agráripari termékek – írja a Xinhua kínai hírügynökség.

Keskeny Ernő befejezte Ukrajnában nagyköveti tevékenységét – adta hírül az UkrInfo, amely ennek kapcsán Vaszil Bodnár ukrán külügyi államtitkár közösségi bejegyzését ismerteti. Ebben méltatja a Kijevben dolgozott, volt magyar nagykövetet, mondván, hogy a két ország közti elmérgesedett viszony ellenére  Keskeny igyekezett mindig kompromisszumos megoldást találni.

Ha azt akarod megtudni, a média megtámadása milyen jövőt ígér a demokráciának, akkor látogass el Magyarországra – ajánlja a The New York Times publicistája. Orbán először csak bírálta azokat a médiumokat, amelyek őt kritizálták, aztán megszerezte őket és most egy gázszerelő Magyarország médiamogulja: 500 sajtótermék, rádió és tévé van Orbánék birtokában; három éve mindössze 23 felett gyakorolt ellenőrzést. A Fidesznek nem elég, hogy lojális legyél hozzá, de szolgalelkűnek is kell lenned – véli a Magyar Hang meginterjúvolt főszerkesztője. A kormányzó párt utasításait kérdések és kételyek nélkül kell teljesítened. – Brazília új elnöke is Orbánhoz hasonlóképp kezd viselkedni. Bírálja a médiát, hirdetéseket vett a WhatsAppon, hogy hazugságokkal bebiztosítsa a győzelmét. Nem beszélve Donald Trumpról, aki a nép ellenségének nevezi azt, aki őt merészeli bírálni. Ennek szemtanúi lehettünk egy hónapja Szaúd-Arábiában is, ahol egy újságírót azért tettek el láb alól, mert kritikus volt a királysággal szemben.

Évtizeddel ezelőtt senki sem gondolta volna Magyarországon, hogy ez megeshet egy demokráciában. Mindenki erősebbnek, ellenállóbbnak hitte a rendszert. Egyébként pedig mindez oda is vezet, amit hazánkról is példaként említ a The New York Times: az emberek egyszerűen leszoknak a hírek fogyasztásáról.