Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újabb menekülthullám jön Magyarországra – ezúttal Nyugatról

Újabb menekülthullám jön Magyarországra – ezúttal Nyugatról Újabb menekülthullám jön Magyarországra – ezúttal Nyugatról

Twitter oldalára most tette ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a térségünkért felelős külügyi államtitkárnak, Wess Mitchellnek az Atlanti Tanácsban, Washingtonban tartott előadását. Ebben Magyarországot kétszer is említette a Szijjártó Péterrel köztudottan jó kapcsolatot ápoló államtitkár, mivel Oroszország és Kína befolyási övezete igencsak megnőtt Közép- és Kelet Európában a geopolitikai verseny kiújulásával.

Mitchell azt állítja, hogy 30 évvel ezelőtt Amerika tevékeny szerepet vállalt abban, hogy a kommunizmus bomlasztásával a szabadság és a demokrácia győzedelmeskedett, azonban az utóbbi időben magára hagyta Közép-Kelet-Európát, nem vette komolyan a nagyhatalmi versengést. Példaként említi, hogy Kína 2008-ban 1 milliárd dollárt fektetett be kontinensünkön, ám az utóbbi 9 évben már csaknem 400 milliárdot, miáltal Európában 360 cég felett vette át az ellenőrzést, és a tengeri kikötők tizede is a fennhatósága alá került.

Amerika – látván az orosz és kínai terjeszkedést az élet csaknem minden területén – új stratégiát dolgozott ki Moszkva és Peking nyomulásának a megállítására, és aktív diplomáciai tevékenységbe kezd, különben alulmarad ebben a hatalmi versengésben, ami a NATO integritását is veszélybe sodorhatja. Ezért az OPI, azaz Tengerentúli Befektetői Programját az USA 29 milliárdról 60 milliárd dollárra emeli.

A kommunizmus felett aratott győzelem 30. évfordulójára pedig egy éven át olyan eseményeket szerveznek Európa-szerte, amelyek erősítik a nyugati értékrendet és egyben-egységben tartják a kontinenst. Ezt kötelességének érzi Amerika még ott is, ahol a kapcsolatok nem éppen barátiak, de stratégiailag az ország épp ugyanolyan fontos a számára. Nem engedheti meg a Török Áramlat II és a nukleáris erőművek építésével célzott terjeszkedést, s azt sem, hogy orosz és kínai mintát követve, ezen országoknak korrupt és autokrata rendszere tovább erősödjék. „Közép-európai szövetségeseink pedig ne kergessenek illúziót – fogalmazott Wess Mitchell –, hogy Amerika riválisai őket tényleg a barátaiknak tekintik. Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a NATO V. cikkelyének megtartása mellett, azaz katonailag megvédi szövetségeseit ellenséges támadás esetén. Azonban csak azokat az országokat tekinti szövetségeseinek, amelyek a szabadság és a jogállam alapján a demokrácia elkötelezettjei.”

Soros György fia, Alexander véleménycikket írt a The New York Timesban azok után, hogy nemcsak édesapja New York-i otthona elé raktak csőbombát fenyegetésként, hanem ugyanígy megfenyegették Hillary Clintont és Barack Obamát is a CNN-nel együtt. Ebben felelősnek tartja Magyarországot is, ahol a villamosok padlóján az édesapjáról készült plakátokon taposhattak, s vádolhatták meg őt olyannal, ami nem igaz. „Apám a náci rezsim árnyékában, Magyarországon született” – írja Alexander Soros, s elmondja, hozzászoktak már, hogy mint annak idején Magyarországon, támadják és üldözik őt. Azonban Trump elnökké választása óta a helyzet radikálisan megváltozott, hisz’ őt például a Ku-Klux-Klan vezetője, David Duke is támogatta. Felerősödtek a rasszista és az antiszemita hangok, Amerika nem hasonlít korábbi énjére, és ezért a felelőtlen politika és annak hirdetője hibáztató. Az elnök azért teszi le az esküt, hogy minden állampolgárát megvédje, és nem azért, hogy gyűlöletet szítson és megossza az országot. A november 6-án esedékes időközi választáson ezért meg kell akadályozni, hogy folytathassák a politikai ellenfelek démonizálását addig, míg nem késő – buzdítja a szavazásra Alexander Soros az amerikaiakat.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Varsóban – miután találkozott Szijjártó Péterrel – sajtótájékoztatón jelentette be: válaszul a magyar kezdeményezésekre (miniszteri biztos kinevezésére), Ukrajna szintén létrehoz egy miniszteriális posztot a határellenőrzésre, elsősorban Kárpátalján – írja az Unian és a Kyiv Post is.

Új menekülthullám Európából Magyarországra – címmel a svájci SMOPO Schweizer Morgenpost arról ír, hogy hollandok, belgák, németek, franciák menekülnek hazájukból a muzulmánok európai bevándorlása miatt. S itt egy francia filmre hivatkozik a cikk, amit Magyarország az ígéret földje címmel mutattak be a francia tv-kben. Egyre többen keresnek állítólag menedéket a keresztény Magyarországon, ahol Orbán Viktor megvédi a határokat és azt ígérte, megvédi a keresztény kultúrát is. A cikk szerint a multikulturalizmus eszméje bukásra áll, s egyre több francia jön a nyugodt, békés Budapestre, ahol nem kell félnie a bevándorlóktól.