Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hitellel az ember könnyen viccel

Hitellel az ember könnyen viccel
(Tudósítónktól)

A Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldala, a Bankkalkulátor.hu adatai azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik a lakosság hitelfelvételi kedve. A cég szeptember végéig több mint háromszor annyi személyihitel-igényt továbbított, mint az előző év hasonló időszakában. E hitelek átlagos összege 1,32 millió forint volt, 8 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban. A hitelösszeg növekedése mögött a lakosság fizetőképességének javulása áll: a hitelfelvevők a tavalyihoz képest 7%-kal magasabb nettó jövedelmet tudtak bemutatni.

A vizsgált időszakban tovább csökkentek a személyi hitelek kamatai: az átlagos THM (teljes hiteldíj mutató) a Bankkalkulátor.hu mintájában 13,9 százalék volt 2018 január-szeptember között; tavaly: 14,8 százalék. Eközben 48-ról 51 hónapra emelkedett az átlagos futamidő. E két tényező hatására a magasabb átlagos hitelösszeg ellenére az átlagos havi törlesztőrészlet 32 500 forintos mértéke minimálisan még csökkenni is tudott a tavalyi 32 700 forinthoz képest.

Egy év alatt számos paraméterben tapasztaltunk változást a hitelek összetételében. Nőtt például a fiatal hitelfelvevők aránya: a tavalyi 5 százalék helyett az idén már 8 százaléknyian voltak 25 évesnés fiatalabbak. A minimum öt éves futamidőre felvett személyi hitelek aránya 36-ról 45 százalékra emelkedett. Eközben 18-ról 23 százalékra nőtt azon hitelek aránya, amelyekhez a hitelfelvevők legalább 250 ezer forint/hó nettó jövedelmet tudtak bemutatni – mondták el tudósítónknak a Netrisk.hu-nál.

A Bankkalkulator.hu várakozása szerint a következő negyedévek során várhatóan folytatódik a lakossági hitelezés bővülése. Noha a kamatszintek további mérséklődésére már nem számíthatunk, a jövedelmek folytatódó növekedésével, ezáltal pedig a hitelképesség javulásával a bankok újabb rétegeket érhetnek el kedvezőnek mondott hitelkonstrukcióikkal.