Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbánék lopott EU-pénzből építenek politikai klientúrát

Orbánék lopott EU-pénzből építenek politikai klientúrát Orbánék lopott EU-pénzből építenek politikai klientúrát Orbánék lopott EU-pénzből építenek politikai klientúrát

A Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadásának három írásából az egyik Orbán Viktor tegnapi beszédének a tömör ismertetése, kiemelve azt, hogy a magyar miniszterelnök egyfajta „európai birodalom” veszélyére figyelmeztette és a globalizmus ideológiájának az elvetésére szólította fel hallgatóságát.

A Politico felhívja a figyelmet arra is, hogy mi az, amiről nem esett szó a beszédben: Orbán nem említette a jobbközép irányzatú Európai Néppártot, amely olyan felszólításokkal szembesült, hogy zárja ki soraiból a Fideszt. Utalt ugyanakkor Romániát, Szlovákiát és Olaszországot ért „fenyegetésekre”, és említést tett Magyarország, illetve Lengyelország elleni „támadásokról”.

Az Európai Néppártról külön cikket közöl a Politico, összevetve azt a két pályázót, aki el szeretné nyerni a pártcsalád jelöltségét az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra az esetre, ha a jövő májusi európai parlamenti választások nyomán ennek a pártcsaládnak nyílik módja bizottsági elnököt jelölni.

Az amerikai értékelés szerint a bajor Mafred Weber és a finn Alexander Stubb nem csupán stílusban, hanem a lényeget illetően is számottevően elüt egymástól. A Néppárt – amely a Politico szerint avégett, hogy megőrizze európai vezető pozícióját, jobbra vett irányt – november 8-án Helsinkiben dönt a csúcsjelölt személyéről. A verseny azonban már csaknem eldöntöttnek mondható, a kemény jobboldali nacionalisták és euroszkeptikusok nyomása alatt a jól olajozott politikai gépezet a jelek szerint a 46 éves Webernek, a barátságos, de egykedvű német konzervatív politikusnak a jelöltségét fogja támogatni a dörzsölt, liberális finn exkormányfővel szemben. A becsületest a hipszterrel, a selyemnyakkendőt a fekete T-shirttel szemben.

A Politico úgy látja, hogy Weber, aki szoros szövetségese a szélsőjobbal együtt kormányzó Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, nyitott lehet arra, hogy alkut kössön olyan bevándorlásellenes euroszkeptikusokkal, mint az olasz Matteo Salvini, a magyar Orbán Viktor, vagy a lengyel Jarosław Kaczynski. Weber a realizmus jegyében nem zárja ki Európa közös kormányzását a populista jobboldallal. A finn Stubb ezzel szemben az Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel való együttműködéshez lenne kompatibilis – véli a Politico.

Az amerikai médiaintézmény harmadik friss írása arról szól, hogy Varsó és Budapest az euró bevezetésének az elutasításával az Európai Unió perifériájára helyezi önmagát. A cikk – annak kapcsán, hogy Orbán és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közösen utasította el a kétsebességű Európa gondolatát – megállapítja: ha Magyar- és Lengyelországot ma a perifériához sorolják, akkor arról kizárólag Orbán és Morawiecki tehet. A jogállamiság elleni hazai támadásaikkal, a menekült-politikában mutatott képtelenségükkel a kompromisszumra, illetve a közös európai fizetőeszköz bevezetésétől való elzárkózásukkal az EU magján kívül betonozták be e két ország helyét – fogalmaz a Politico, és azzal érvel, hogy a monetáris unió megteremtése az unió messze legfontosabb politikai vállalkozásának, az integrációs erőfeszítések központi elemének számít.

A német nyelvterület igen sok lapját tényhírekkel ellátó dpa hírügynökség beszámol arról, hogy Hadházy Ákos tegnap bejelentette, egy hónap leforgása alatt már több mint 120 ezer aláírás gyűlt össze ahhoz a petícióhoz, amely a magyar csatlakozást célozza az Európai Ügyészséghez. A tegnapi több ezres ellenzéki megmozdulásról szóló beszámolójában a dpa kitér arra: Hadházy azzal vádolta Orbán Viktor kormányát, hogy lopott EU-pénzből épít politikai klientúrát. Hasonló vádakkal élt már korábban a Transparency International is – írja a dpa.

A német hírügynökség másik, strasbourgi keltezésű beszámolója az imént már említett Manfred Weberről, a bajor Keresztényszociális Unió Európa-politikusáról szól, aki tehát a Politico értékelése szerint nyitott lehet ugyan az Orbánnal való alkukötésre, ám Strasbourgban most olyan nyilatkozatot tett, amelyben teljességgel visszautasította a Fidesz-elnök állítását. Weber arra reagált, hogy egy Orbán-videó azzal vádolta Judith Sargentinit, a jogállamiság magyarországi helyzetéről készített, bíráló tartalmú jelentés szerzőjét, hogy a bevándorlás útját egyengeti. A két dolognak semmi köze egymáshoz, a jogállamisági eljárás a magánszerveződések és a CEU, vagyis a civil társadalom és a tudomány szabadsága elleni fellépést bírálja – mondta Weber, és hozzátette: Orbán jobban tenné, ha mindkét kérdésben kompromisszumkészséget mutatna.