Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiemelkedően sikeres PANGEA-akció: hamisítványok tömkelege a baráti Kínából, Lengyel- és Csehországból

Kiemelkedően sikeres PANGEA-akció: hamisítványok tömkelege a baráti Kínából, Lengyel- és Csehországból
(Tudósítónktól)

A 116 ország kereken 200 hatóságának közreműködésével végrehajtott nemzetközi PANGEA-akció eredményeként 14 millió dollár (kb. négyezermillió forint) értékben, összesen 500 tonna hamis tablettát foglaltak le. Több mint 850 esetben indult nyomozás, továbbá 3700 weboldalt és online hirdetést függesztettek föl.

Nemzetközi szinten és hazánkban is nagy figyelmet érdemlő sikerrel zárult a hamis gyógyszerek és étrend-kiegészítők forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, az október 9–16. között lezajlott tizenegyedik PANGEA-akció.

Az összehangolt műveletben lefoglaltak a többi között hamis rákellenes gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, potencianövelőket, anabolikus szteroidokat, altatókat, nyugtatószereket, fogyókúrás készítményeket, valamint HIV-fertőzés, Parkinson-kór és cukorbetegség elleni „gyógyszereket”.

A tiltott készítmények mellett több mint 110 ezer orvosi eszközre – fecskendőkre, kontaktlencsékre, hallókészülékekre és egyéb orvosi műszerekre – is lecsaptak. A razzia 859 letartóztatással, továbbá 3671 weboldal, közösségi felület és online piac lekapcsolásával, valamint az 500 tonna hamis áru lefoglalásával zárult.

A tavalyihoz képest az idén kevesebb gyógyszerre csaptak le ugyan a hatóságok, de a 2008 óta tartó akciósorozatot tekintve, most foglalták le a legnagyobb mennyiségű árut. 

A magyar hatóságok a figyelem és az összehangolt akciók eredményeként a tavalyi „zsákmányt” is felülmúlják: a lefoglalt tabletták száma meghaladja a 180 ezret, ezen túl 400 tasakos és dobozos kiszerelésű árut foglaltak le jó 150 millió forint értékben. A hamisított készítmények között az életmód-szerek mellett inzulint, altatókat, nyugtatókat, hormonkészítményeket, étrend-kiegészítőket találtak. A razzia eredményeként itthon 20 ügyben kezdődött eljárás.

A nemzetközi művelet koordinálásért az Interpol, a Vám-világszervezet és az Europol, hazánkban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a felelős.

A nemzetközi akció részeként a rendőrség munkatársai ugyancsak szigorú ellenőrzéseket folytattak. Példaértékű volt az együttműködés a szervek között, a NAV által megkezdett intézkedést követően a rendőrség a gyanúsítottak lakóhelyén kutatást tartott, és hamis, illetve illegális készítményt foglalt le – mondta el dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense. Az idén nagy mennyiségben jelentek meg a fájdalomcsillapításra használt azok az illegális gyógyszerek, amelyeknek orvosi felügyelet nélküli használata könnyen hozzászokáshoz vezet. Hozzátette, hogy hasonlóan az elmúlt évekhez, továbbra is kiemelkedő mennyiségben találtak potenciafokozó szereket.

„A gyógyszerhamisítást igazán csak a fogyasztók határozott és tudatos döntései szoríthatják vissza, a kereslet pedig akkor csökkenhet, ha a betegek hiteles információk alapján tudják felmérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, de bizonytalan minőségű terméket használnak” – hívta fel a figyelmet dr. Ilku Lívia. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője hozzátette: a HENT és a Tárki legfrissebb közös kutatási eredményei alapján 2018-ban a válaszadók 4%-a mondta azt, hogy vásárolna nem megbízható forrásból származó gyógyszert, ha az sokkal olcsóbb lenne, mint a patikában. A tavalyihoz hasonlóan, az illegális forrásból származó gyógyszereket legnagyobb arányban interneten szerezték be a fogyasztók.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az akció részeként interneten árusított étrend-kiegészítőket mintázott meg, melyek jellemzően a férfiak potencianövelését célzó, és fogyást segítő készítmények voltak. A termékek analitikai vizsgálatát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Laboratóriuma végezte el.

A potencianövelő készítmények Kínából származtak, forgalmazóik magyar vállalkozások voltak. A vizsgált, a legtöbb internetes potencianövelő árusító oldalon megtalálható termékek mindegyike tartalmazott potencianövelő gyógyszer-hatóanyagot (szildenafilt, valamint tadalafilt). A termékeket élelmiszer-biztonsági nem megfelelőség miatt kivonták a forgalomból.

A „fogyasztó” termékek esetében az egyik készítmény Lengyel-, a másik Csehországból származott. Egyik sem tartalmazott magyar nyelvű jelölést, ugyanakkor az utóbbi esetében a csomagküldő dobozba mellékeltek egy magyar nyelvű gépelt leírást. Bár gyógyszer-hatóanyag jelenlétét nem mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat, a nyomon követhetetlenségi probléma, valamint az élelmiszerjelölési nem megfelelőségek miatt a Nébih eljárást indít.

Az Európai Unió jövő február 9-től kötelezővé teszi a vényköteles gyógyszerek ellátását biztonsági elemmel, amely a jövőben hatékony biztonságot nyújthat a legális gyógyszerellátási lánc számára, mivel gyakorlatilag lehetetlen lesz hamis gyógyszert bejuttatni a gyógyszertárakba.

Az Interpol sajtóközleménye itt olvasható, tessék kattintani! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal támogatásával készült bemutató videó; kattintással megtekinthető.