Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiállítás a folyékony aranyról Bécsben

Kiállítás a folyékony aranyról Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Hundertwasser ökológiai-művészeti munkásságára emlékezik a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, az „EOOS. Liquid Gold”, azaz folyékony arany. A jövő év elejéig látható tárlaton egy olyan önfenntartó nyilvános vécé prototípusát is bemutatják, amelyik növényi víztisztítással működik. (A nyitó képen: az „EOOS Liquid Gold” című kiállitás a Kunst Haus Wienben © Kunst Haus Wien / Sonja Rosenitsch)

Az idén lenne 90 éves Friedensreich Hundertwasser osztrák festőművész, akiről csak kevesen tudják, hogy intenzíven foglalkoztatta, miként lehet növények segítségével megtisztítani a szennyvizet. Házaiba és műtermeibe például olyan vécéket épített, amelyeknek használt vizét mocsári növények tisztították meg úgy, hogy a Käthe Seidel német hidrobotanikus által kifejlesztett technológiát vette alapul.

A képen: Bernd Lötsch kísérlete Hundertwassernek © Kunst Haus Wien / Bernd Lötsch

Szintén vécérendszerek továbbfejlesztésével foglalkozik az EOOS bécsi dizájnstúdió is, amelynek az Eawag kutatóintézettel közösen kifejlesztett szeparációs vécéje, a Blue Diversion Toilet, 2012-ben elnyerte a Microsoft-vezér Bill Gates és felesége, Melinda közös alapítványának a díját. Az EOOS-t kérte most fel a Kunst Haus Wien, hogy kiállításon mutassa be a növényi szennyvíztisztítással kapcsolatos kutatásaik eredményeit: fotókkal, információs anyagokkal és modellekkel, Käthe Seidel technológiájától Hundertwasser kísérletein át egy növényi víztisztítású nyilvános vécé életnagyságú modelljéig.

A még csak egyetlen példányban létező nyilvános vécé, amelyben növények segítségével tisztítják meg a keletkező szennyvizet, a bécsi Alchemia-nova kutatóintézet ötlete. Naponta mintegy 250 alkalommal használható. A szennyvíz keveredik a rendszerben lévő vízzel, majd négy szinten és nyolc medencén áthaladva, megtisztulva lehet újra felhasználni a vécé öblítéséhez. A nyilvános létesítmény így csatorna- és vízrákötés nélkül is működőképes. Az EOOS célja, hogy a kiállítást követően a prototípust valóban üzembe helyezzék egy közterületen. Jelenleg a világ népességének mintegy harmada kénytelen nélkülözni a vécét. –A kiállítás jövő január 13-ig látható a bécsi Kunst Haus Wienben.