Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyedülálló kiállítás: „Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal”

Egyedülálló kiállítás: „Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal”
TASZ-sajtóközlemény

Mozgáskorlátozottak ezrei élnek hazánkban. Színházba és egyetemre járnak, bringaszervizben dolgoznak, hosszú túrákra mennek, mégsem ezek az első gondolataink róluk. Október 30-án nyílik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az „Önállóan lakni – közösségben élni” csoport Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal című kiállítása. A tárlat célja, hogy rádöbbentse a nézőket, vannak bizony rejtett előítéleteik a mozgássérültekkel kapcsolatban.

Az alkotások létrehozásán hónapokig dolgoztak együtt az „Önállóan lakni” csoport mozgássérült tagjai fiatal képzőművészekkel. Az alkotók úgy láttak munkához, hogy miután egymás számára idegenek voltak, a párok képzőművész tagjai közvetítésével kezdtek ismerkedni a csoport tagjaival. Volt olyan pár, amelyik fotósorozatban örökítette meg közös munkáját, más videóban, és készült levelezést bemutató interaktív fotóalbum is.

A „Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal” című kiállítás a párbeszéd, a közös munka hatásairól szól. A kezdeményezés bemutatja, ahogy egészen más közegben élő két idegen egymás megismerése közben létrehoz olyasmit, ami a másik nélkül nem készülhetett volna el. Láthatóvá teszi azokat a hasonlóságokat és különbségeket, amik további közösségekhez való tartozás alapjait képezhetik – mondta el Török Tünde, a projekt kurátora.    

A kiállítást Fekete Ádám dramaturg, a „Tiszta szívvel” című film főszereplője nyitja meg a fővárosi Három Holló kávézóban október 30-án este 6 órakor. A tárlat Budapesten az év végéig megtekinthető, majd júniusig az ország más pontjain is.

A kiállító művészek: Bordás Róbert, Ember Sári, Halász Dániel, Piti Marcell, Rubi Anna, Vígh Viktória, Zombori Andris. Az „Önállóan lakni – közösségben élni” csoport résztvevő tagjai: Balázs Péter, Csizovszky Andrea Farkas Gábor, Hruskó Erika, Kisfaludi Judit, Molnár Zóra, Turi Zsuzsanna. 

Az „Önállóan lakni – közösségben élni” aktivista csapat húsznál több mozgássérült ember és négy szövetséges együttműködése; valamennyien hisznek abban, hogy az önálló lakhatás, az önálló életvitel mindenkit megillet.