Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kitömött közmédia

Kitömött közmédia
  • 2018. 10. 13.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság 34,6 milliárd, a Médiatanács 199 millió forinttal gazdálkodhat 2019-ben. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA pedig majd százmilliárd, egész pontosan 92,7 milliárd forinttal – legalábbis ezt szavazta meg az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága a jövő évi költségvetés tervezetében. Ezen belül a közmédia is egyre többet költhet: tavaly 79,9 milliárd forintért gyárthattak műsorokat, az idén majd egy laza milliárddal többért, 80,7 milliárd forinttal számolhatnak.

Ez ugyanaz a közmédia, amelyik a minap pert vesztett. Merthogy többszöri kérésre, sőt, hivatalos felszólításra sem volt hajlandó elárulni, bérel-e irodát a Kunigunda utcai székházában az orosz állami propagandatévé, az RT, korábbi nevén Russia Today. Ungár Péter ugyanis még 2017 novemberében adott be erre vonatkozó közadat-igénylést az MTVA-nak. Az intézmény részéről azt válaszolták: a felvetést tekintve „értelmezési kérdések és nehézségek merültek fel, amelyet a kérdés nyelvtani értelmezésével, illetve a köznapi szóhasználatot alapul vevő egyszerű értelmezéssel nem állt módjukban kétséget kizáróan eloszlatni.”

Azért ez a mondat, valljuk be, igazán kreatív. Ilyen körülményesen azt válaszolni, hogy nem mondják meg, forgatott-e náluk a RT vagy sem, ahhoz azért kell kakaó. Amikor pedig Ungár pontosította a kérdést, a közmédia képviselője megint rettentő kreatív volt. De tényleg. Azt válaszolta: mivel ez új adatigénylés méghozzá ugyanabban a témában ráadásul egy éven belül, ezért nem kötelesek rá felelni.

Ne feledjük, ez az a közmédia, amelynek szinte minden közérdekű információt a honlapjára kellene kitennie, vagy kérésre azonnal nyilvánosságra hoznia. Ehhez képest kitartó küzdelem és akár évekig tartó pereskedés árán lehet csak megkapni egy-egy információ morzsát.

Az LMP nem adta fel: új adatigénylését Demeter Márta adta be, ezt azonban ugyanúgy nem válaszolta meg az MTVA. Az állították, nem tudják, kik a bérlőik. Ez már-már parádés. Demeter ekkor fordult bírósághoz az adatokért, jogerősen megnyerte a pert. Így aztán megtudtuk, hogy az orosz propagandatévé 2017 decemberéig háromszor is forgatott náluk. S ha ez még nem lenne elég, az is kiderült, hogy a bérlők között tavaly decemberben ott volt a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat is. Itt tart ma a magyar televíziózás és a magyar média.

Szóval ez az az MTVA, amelyik jövőre majd 81 milliárd forint közpénzből gazdálkodik. És bár szintén közérdekű adat, a pénzek elköltéséről, beszállítókról, kifizetésekről mégis mélyen hallgat, ha valakit érdekel, lehet perelni.  

És ez az a közmédia, amelyről nem is olyan rég súlyos kritikát fogalmazott meg a német Der Spiegel. „Ahol az UFO-kutató magyarázza Németországot" című cikkükben azt írták, híradóikban álhíreket közölnek az Németországról, mintha ott embertelen állapotok lennének a bevándorlás miatt. Szándékosan tényeket hallgatnak el, hogy szörnyű helynek láttassák Németországot, ahol a menekültek és migránsok terrorizálják a helyieket.

És ez az a közmédia, szóval még egyszer, a köz médiája, ahol a sajtóosztály soha egyetlenegy újságírói kérdésre sem válaszol, még arra sem veszi a fáradságot, hogy egy elutasító e-mailt írjon. A sajtóosztály egyszerűen negligálja a sajtót, úgy, ahogy van. Azért ez is egy eredeti megoldás. A monstrum intézmény vezetőiről alig tudunk valamit, a szürkeségben elvesznek, nem nyilatkoznak, sőt, sértésnek veszik még a megkereséseket is.

Na, szóval, ez az a közmédia, amelynek működéért évi 81 milliárd forintot fizetünk. Ön is, én is, mindenki. 

Elhangzott a Klubrádió "Hetes Stúdió" című műsorában.