Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán sok rossz döntést hozott és köszönetet mondott az újfasisztáknak

Orbán sok rossz döntést hozott és köszönetet mondott az újfasisztáknak Orbán sok rossz döntést hozott és köszönetet mondott az újfasisztáknak

„Maga liberális? Mert én nem szeretem a cigányokat, a melegeket és a migránsokat” – idéz budapesti riportjában az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál egy Dorina nevű hölgyet, aki Zsófiával együtt kozmetikai bemutatóra utazott a fővárosba, és az újságíró mintegy „a vidék hangjaként” szólaltatja meg őket, annak illusztrálására, hogy az ország nagy részében hatásosan működik a Soros György befeketítésén ügyködő Fidesz propagandagépezete, az óriásplakátok erdeje és az ellenőrzés alatt tartott regionális sajtó.

„Amit Soros művel a CEU-val, meg egész Európában, az nem jó dolog” – mondja Zsófia az EurActiv munkatársának. A rendkívül terjedelmes cikk a Közép-európai Egyetem ügyét fontosságában kiemeli az Orbán Viktor illiberális rendszere által gerjesztett konfliktustémák közül, részben annak alapján, hogy a CEU esetleges bezárása ellen sokkal nagyobb tömeges tiltakozást tudott szervezni az ellenzék, mint más ügyekben.

Az 1991-ben Soros György által alapított, a nyílt és demokratikus társadalom előmozdítására törekvő oktatási intézmény az orbáni illiberális állammal szembeni ellenállás fénylő jelképe, az ellenállás utolsó védvonala, az igazságszolgáltatás néhány megmaradt szigetével együtt – idéz az EurActiv magyaroktól hallott véleményeket.

Orbán számára azonban – teszi hozzá – szintén jelkép ez az egyetem, mégpedig Soros erődítménye az országon belül. És a magyar–amerikai befektető – Orbán politikai iránytűje szerint – a legsúlyosabb fenyegetés a keresztény Európára nézve.

Az EurActiv szerint a CEU esetleges bezárásáról szóló kormányzati döntés fenyegető réme képes összehozni egymással a különféle ellenzéki csoportokat, és ez lehet az öröm az ürömben, a reménysugár az illiberális Magyarországon.

A cikk kitér arra: az ellenzék kulcsfontosságúnak tartja a jövő évi önkormányzati választásokat abból a szempontból, hogy képesek-e egységes frontot alkotni, és megtörni az orbáni narratívát. Ebben – olvasható a cikkben – szerepet játszhat a gazdaság is. Az EurActiv idézi Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezetőjét, aki szerint az elmúlt időszakban tapasztalt növekedés mindhárom motorja – a globális fellendülés, az uniós támogatás, illetve a béremelés – jövő évtől gyengülni kezd. Vértes szerint az országba beáramló pénzt nem az ország átalakítására, a szerkezeti változtatásokra fordították, hanem bizonyos csoportok és Orbán szövetségesei gazdagodtak belőle. Orbán sok rossz döntést hozott, amivel rontott a helyzeten, és ezek közül a leglátványosabb rossz döntés az oktatással kapcsolatos jogalkotás volt – vélekedik Vértes András.

Az osztrák sajtó beszámol arról, hogy immár hivatalos döntés született, és erről a brüsszeli Európai Bizottság megkapta az írásbeli tájékoztatást, amely szerint Ausztria újabb fél évvel, vagyis jövő év májusig meghosszabbítja az egy hónap múlva, november 11-én lejáró határellenőrzési eljárásrendet a magyar és a szlovén határon. A menedékkérők száma látványosan csökkent ugyan, de továbbra is túl magasnak számít – indokolják a döntést.

Szintén az osztrák APA hírügynökség számol be arról, hogy tegnap este Bécsben osztrák és más európai szociáldemokraták részvételével tartottak tanácskozást a jövő májusi európai parlamenti választásokra felkészülés jegyében. A fő hangsúlyt – miként arra a rendezvény jelszava is utalt – a demokrácia és a jogállam megvédésére helyezi most a szociáldemokrácia. A szónokok a jobboldali populista és nacionalista veszélyre hívták fel a figyelmet, és azt hangoztatták, hogy Európa válaszút előtt áll.

Felszólalt Heller Ágnes filozófus, aki az osztrák hírügynökség ismertetése szerint egyebek közt arról beszélt: nem csupán megőrizni kell az Európai Uniót, hanem meg is kell azt javítani. A történelem bebizonyította, hogy Európában nem magától értetődik a demokrácia – mondta Heller.

Udo Bullman, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának német elnöke beszédében feltette a kérdést, vajon miként érezhette magát egy néppárti képviselő akkor, amikor saját pártcsaládjának egyik tagja, Orbán Viktor a görög neofasiszta Arany Hajnalnak mondott köszönetet a támogatásért. Andreas Schieder, az osztrák törvényhozás szociáldemokrata frakcióvezetője bírálta azt, hogy túl sokáig hallgattak a magyarországi emberi jogsértésekről. Európát – mondta – tovább kell fejleszteni, erősíteni kell a társadalmi összetartozást.