Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lyuk, tésztával körbetekerve

Lyuk, tésztával körbetekerve Lyuk, tésztával körbetekerve
Rusznák Gábor

Mi a kürtőskalács? Az erdélyi bölcsesség szerint mindössze egy lyuk, tésztával körbetekerve. Az édességről egy 1784-i szakácskönyvből maradt ránk az első írásos emlék. Németországban Baumkuchen, Svájcban Baumstriezel, Csehországban trdelník néven ismerik, a hazánkban is népszerű változata a német nyelvterületről került át Erdélybe és terjedt el az egész Kárpát-medencében. (A szerző felvételeivel.

Meggyúrjuk a tésztát, feltekerjük a sütőfára, 5-6 perc sütés után levesszük és ízesítjük, ez a kürtőskalács-receptek alapja – mondta az Infovilágnak András Tünde rendezvényigazgató. A kürtőskalácson eredetileg cukormáz sem volt, csak vajas cukorral kenegették, mindféle egyéb ízesítés (dió, mandula, fahéj) csak a 1900-as évek elején jelent meg a receptekben. A faszénparázson sült édes, cukormázas kalács alapreceptje még a régi, a mostani, budai fesztiválon azonban meg lehet kóstolni a legújabb variációkat is, amelyek madártejjel, vaníliakrémmel vagy sodóval készülnek.   

A hatodik kürtőskalács-fesztivált Pokorni Zoltán, Budapest Hegyvidék polgármestere nyitotta meg péntek délután. A rendezvény színpadán folyamatosan zajlanak a koncertek és előadások, a gyermekeket játszótér, valamint ügyességi és logikai játékok is várják. A standokon a paprikakrémtől a házi kolbászokon át a különböző sajtokig mindenféle csemege kapható, de a főszerep vasárnap este tíz óráig természetesen a kalácsé.