Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Grafityisz – kiállítás a Budai Várban

Grafityisz – kiállítás a Budai Várban
Toronyi Attila

Nehéz (lenne) élc, szarkazmus nélkül elviselni mindennapjaink fonák jelenségeit. Valaha több tucat vicclap is szolgálta a derűt; számuk mára alaposan megfogyatkozott. A Hócipőn kívül csak hébe-hóba jelennek meg olyan kiadványok, amelyek fityiszt mutatnak az élet furcsa jelenségeire. Most a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és Országos Széchényi Könyvtár közös kiállításán ámulhatunk.

A nemzeti könyvtár gazdag gyűjteményét aprólékosan feltérképezték a kurátorok, és jókora csokorra valót válogattak ki, amely október 27-ig ingyenesen tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár földszintjén, a Budai Várban.

Ám nemcsak az egykori élc- és vicclapokon szórakozhatnak az érdeklődőt, hanem négy kortárs művész (Dluhopolszky László, Prihoda Judit, Gaál Tibor, Takács Krisztián) karikatúráit is megcsodálhatjuk. A fórumteremtés számukra azért is helyénvaló, mert a fényképezés és az internet előretörésével a karikatúra nehezen tudja megtartani pozícióját. „A fióknak rajzolunk, a netes újságokat leszámítva szinte sehol sincs megjelenési lehetőség – nyilatkozta Gaál Tibor.

A magyar karikatúra szárnybontogatása a 19. századra nyúlik vissza: éppen idén 170 éves a Charivari Dongó, de ennél a lapnál jóval ismertebb a 150 esztendős Borsszem Jankó, és igencsak népszerű volt a második világháború után a Ludas Matyi, amely néhány évvel még túl is élte a rendszerváltozást.

„A karikatúra célja, hogy az élet bonyodalmait, rejtett összefüggéseit, a gondolatokat szavak nélkül, vonalakkal fejezze ki, de ehhez járuljon hozzá a humor” – vallotta Kaján Tibor, a karikatúra műfajának magyar zsenije. Ötven évvel ezelőtt, 1968-ban a Műcsarnokban hatalmas karikatúra-kiállítást rendeztek, a tárlaton több mint százhúsz alkotó vett részt. A CAFe Budapest fesztivál most a kettős évforduló előtt kíván tisztelegni.

Az Országos Széchényi Könyvtár már korábban is kivette részét a karikatúraművészet történetének népszerűsítéséből. Három évvel ezelőtt a Borsszem Jankótól a Ludas Matyiig című kiállítással emlékeztek meg a műfajról. A Magyar Karikaturisták Csoportja (MAKACSOK) ezen fölbuzdulva kezdeményezte idén az újabb ünneplést és tárlatot, amely áttekinti a régmúltat, ugyanakkor helyt ad a kortársi karikaturisták kiválóságainak is. A kiállítás címének Kemény János humorista, költő volt az ötletadója: a GRAFITYISZ remekül fejezi ki a mondanivaló lényegét.

Kurátorok: Dluhopolszky László, Gaál Tibor (karikaturisták), Szemerédi Ágnes (Országos Széchényi Könyvtár). A képek forrása: GRAFITYISZ – ingyenes újság. Készült a magyar karikatúraművészet 170. évfordulóján.