Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa moziba megy – filmes kedvencek premier előtt

Európa moziba megy – filmes kedvencek premier előtt
(Munkatársunktól)

Az idén is különleges filmkínálatra számíthat az Európai Art Mozi-nap közönsége, amelyet Európa-szerte több mint 600 filmszínházban rendeznek meg október 14-én. A nemzetközi kezdeményezéshez itthon 25 művészmozi is csatlakozott. A hazai programot három friss, díjnyertes európai film és három magyar alkotás, köztük egy filmtörténeti klasszikus színesíti. (Nyitó képünk: jelenet az Egri csillagok-ból.)

„Európa mozizni megy!”– így hangzik a harmadik alkalommal 2018-ban megrendezendő filmes esemény szlogenje. A program célja, hogy népszerűsítse a sokszínű európai filmművészetet, és fölhívja a figyelmet a mozi fontosságára, e kulturális és közösségi térre. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezéséhez huszonöt hazai művész-filmszínház csatlakozott.

Ezen a napon a kezdeményezésben részt vevő mozik Európa-szerte változatos programokkal és premier előtti vetítésekkel várják a közönséget. Hazánkban a drámától az animációs akció-thrilleren és filmtörténeti klasszikuson át a dokumentumfilmig változatos műfajokban három-három új európai és magyar alkotás adja a program gerincét. Valamennyit hetekkel az országos bemutatóik előtt, premier előtti vetítéseken tűzik műsorra.

A programhoz csatlakozó nyolc budapesti és országszerte tizenhét további art mozi ezekből a filmekből válogatva alakította ki műsorát, esetenként kiegészítve további európai és magyar art filmekkel.

Látható lesz a Sundance-filmfesztivál közönségdíját és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját elnyert dán thriller, Gustav Möller első rendezése, A bűnös, az olasz Alice Rohrwacher Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díjával elismert, társadalomkritikus „felnőttmeséje”,  A szent és a farkas, és Ingmar Bergman svéd rendező pályáját bemutató, a cannes-i versenyszekcióban debütált dokumentumfilm: Jane Magnusson Bergman 100 című alkotása.

A vetítéssorozat alkalmával várva várt magyar alkotásokat is műsorra tűznek: az egyedi látványvilágával és műkincsrablások köré épülő izgalmas történetével lenyűgöző animációs thriller: a Ruben Brandt, a Cannes-ban díjat nyert Egy nap című filmdráma, valamint Várkonyi Zoltán 50 éve bemutatott filmtörténeti klasszikusa, a restaurált és digitálisan felújított Egri csillagok.

A 3. Európai Art Mozi-nap magyarországi programja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. Részletes ismertetők, vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján olvashatók.