Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Halálra mart a rottweiler egy kisfiút – szigorítják a kutyatartási szabályokat

Halálra mart a rottweiler egy kisfiút – szigorítják a kutyatartási szabályokat
Infovilág

Bár már eddig is a bécsi állattartási rendelet volt a legszigorúbb Ausztriában, egy tragikus baleset után Bécs tovább szigorítja a kutyatartási szabályait. A veszélyes kutyák listáján szereplő ebek számára kötelező a szájkosár használata, gazdáiknak pedig az eddiginél nehezebb lesz a kutyajogsi megszerzése és rájuk is érvényes lesz a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határérték. Aki megszegi a szabályokat, annak száz és 1000 euró közötti bírságot kell fizetnie. (A képen: Ulli Sima, Bécs környezetvédelmi tanácsnoka és Gerhard Pürstl, bécsi rendőrfőnök a rendelettervezet bemutatásakor. © PID / Jobst)

Szeptember elején Bécs egyik parkjában: egy rottweiler rátámadt egy 17 hónapos kisfiúra, aki olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a hetekig tartott kórházi ápolás ellenére meghalt. Alig egy hónappal a tragikus kimenetelű kutyatámadás után Bécs az eddiginél is szigorúbb kutyatartási rendelettel reagált a történtekre. Ulli Sima, a város környezetvédelmi tanácsnoka a rendelettervezetet bemutató mai tájékoztatón mély együttérzését fejezte ki a gyermek a szüleinek, és hangsúlyozta, hogy mindent megtesz azért, hogy a város polgárait és főként a gyerekeket megvédje a hasonló támadásoktól. A bécsi rendőrséggel közösen minden eddiginél szigorúbb szabályokat dolgoztak ki a városlakók védelmében.

A veszélyes kutyák listáján szereplő kutyáknak az utcán kötelező lesz a szájkosár és a póráz © PID / Fürthner

A veszélyes kutyák listáján feltüntetett ebeknél mostantól kötelező lesz a szájkosár és a póráz használata. Csakis a kutyasétáltatásra kijelölt területeken mellőzhető a póráz, a szájkosarat pedig csak a kerítéssel körülhatárolt kutyafuttatókban szabad majd levenni. Aki vét a kötelező szájkosárhasználat ellen, azt 200 euróra büntetik, és kötelezik oktatáson részvételre kötelezik valamelyik hivatalos kutyakiképzőnél. Azok a kutyatartók, akik nem tartják meg a kötelező pórázhasználatot, 100 eurós bírságot kell majd fizetniük.

Mivel annak a rottweilernek gazdája, amelyik halálra marta a kisgyereket, erősen ittas volt a támadás idején, az új kutyatartási rendelettervezet egyik pontja előírja: a veszélyes ebek listáján szereplő kutyák gazdáira is kötelező a kutyasétáltatás idejére a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol-határérték. Az előírást megsértő kutyatartókat minimum 1000 eurós bírsággal sújtják.

A veszélyes ebek listáján szeplő kutyák gazdáinak 2010 óta kutyajogosítványt kell szerezniük. A kutyajogsi elméleti és gyakorlati vizsgából áll; a kutyatartóknak bizonyítaniuk kell, hogy képesek kézben tartani az állatot olyan hétköznapi helyzetekben is, amikor kedvencük az utcán gyerekkel vagy biciklissel találkozik. Mostantól ezt a vizsgát is nehezíteni fogják, a kutyajogsit pedig kétévente meg kell majd újítani.

Az új szabályok még az idén életbe léphetnek, a bécsi közgyűlés ugyanis október 25-én szavaz róluk.