Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 9. Az év 130. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739412. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Friss felmérés a megosztás alapú gazdaságról

Friss felmérés a megosztás alapú gazdaságról
Infovilág

Új Eurobarométer felmérést tett ma közzé az Európai Bizottság, melynek eredménye megerősíti, hogy a fogyasztók erőteljesen és egyre nagyobb mértékben érdeklődnek a megosztás alapú, vagy más néven közösségi gazdaság által nyújtott lehetőségek iránt.

A felmérést végzők megállapították: az uniós polgároknak csaknem a negyede vesz igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyeket közösségi platformok kínálnak a fogyasztók számára különféle ágazatokban, például a szálláshely-szolgáltatásban, a közlekedésben.

A magyarok körében az uniós átlagnál nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a szolgáltatások, harmaduk vesz, illetve vett már igénybe ilyen szolgáltatást – elsősorban szálláshelybérlés, ételrendelés vagy –megosztás és közlekedés céljára. Uniós átlagban a válaszadók 88%-a (a magyar válaszadóknak pedig 92%-a!) másoknak is ajánlaná a közösségi felületeken meghirdetett szolgáltatásokat.

Említendő ugyanakkor, hogy szakpolitikai szempontból fenntartások fogalmazódtak meg azt illetően, milyen hatással vannak ezek a szolgáltatások a helyi közösségekre, a fogyasztóvédelemre, a foglalkoztatásra és az adózásra. (A teljes közlemény itt olvasható angolul.)
 
Eurobarométer felmérés

A felmérés Magyarországra vonatkozó eredményei