Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai Határ- és Parti Őrség: EU-megállapodás Szerbiával

Európai Határ- és Parti Őrség: EU-megállapodás Szerbiával
Infovilág

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős uniós biztos és Nebojša Stefanović, Szerbia Köztársaság miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere ma kézjegyével látta el a jogállásról szóló azt a megállapodást, melynek értelmében Szerbiában is be lehet majd vetni az Európai Határ- és Parti Őrséget. (A kép forrása: https://ec.europa.eu/avservices/photo/photoByReportage.cfm?sitelang=en&ref=032587)

Az EU külső határainak védelme szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy az unió támogassa a nem uniós országokat, és együttműködjék velük. Tavalyelőtt az Európai Bizottság megerősítette az Európai Határ- és Parti Őrség megbízatását, hogy az uniós határőröket be lehessen vetni az EU közvetlen szomszédságában fekvő országokban. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség a jövőben segíteni tud majd Szerbiának a határigazgatási feladatok ellátásában, és közös műveleteket tud végrehajtani az országgal, különösen abban az esetben, ha hirtelen változás áll be a migrációs áramlásban. (A teljes közlemény itt olvasható angolul.)


Az Airbnb igazodni kíván az uniós fogyasztóvédelmi szabályokhoz

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok júliusi felhívását követően az Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja a szerződéses feltételeit és átláthatóbban tünteti fel az árait. A vállalatnak 2018 végéig kell ennek megfelelően kiigazítania honlapjának valamennyi uniós nyelvi változatát.

Az Airbnb kötelezettséget vállalt arra, hogy a foglalás teljes árát tünteti fel, amely magában foglalja az egyéb fizetendő díjakat – például a szolgáltatási és takarítási díjakat – is. Ha a végső árat nem lehet előzetesen kiszámítani, egyértelmű tájékoztatást ad arról, hogy további díjak adódhatnak.

Az Airbnb azt is vállalta, hogy egyértelművé teszi, az adott szállásajánlatot magán-vendéglátó vagy vállalkozó hirdette-e meg, mivel eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk. Az Airbnb ezenfelül kötelezettséget vállalt arra, hogy szolgáltatási feltételeit számos ponton megváltoztatja, összhangba hozva őket az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal. (A teljes közlemény itt olvasható.)

Flszólították a Facebookot az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak megfelelésre
 
Věra Jourová, a jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős EU-biztos és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok megbeszéléseket folytattak a Facebook képviselőivel, hogy felmérjék, milyen előrelépés történt a folyamatban lévő fogyasztói jogérvényesítési intézkedések végrehajtásában.

Megállapíttatott: a fogyasztók jogainak érvényre juttatását célzó intézkedések tekintetében csak nagyon kis mértékű előrehaladást sikerült elérni. A Facebook áprilisban bevezetett új szolgáltatási feltételei félrevezetően ismertetik a cég által nyújtott szolgáltatások főbb jellemzőit. Különösen aggályos e tekintetben, hogy a Facebook jelenleg úgy tájékoztatja a fogyasztókat, hogy az adataikat és a tartalmakat kizárólag az általános élmény javítására használja fel, holott kereskedelmi célokra is hasznosítja őket, ám erről nem tesz említést.

Jourová biztos a kialakult helyzettel kapcsolatban kijelentette: „Vége a türelmemnek. A Facebook biztosított arról, hogy decemberre a még esetlegesen megmaradt félrevezető szolgáltatási feltételek mindegyikét véglegesen korrigálja, a helyzet azonban csak húzódik és húzódik. Az ígérgetés felett eljárt az idő, ütött a cselekvés órája.” (A teljes közlemény itt olvasható angolul.)