Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bartók-világverseny: 200-nál több zenemű érkezett

Bartók-világverseny: 200-nál több zenemű érkezett
(Tudósítónktól)

A szervezőket is meglepetésként érte a Bartók-világverseny és -fesztivál zeneszerzés-fordulójának a műfajhoz képest is kiemelkedő népszerűsége. Összesen 214-en jelentkeztek a világ minden tájáról, azaz, ennyi komponista írt darabot a Bartók-verseny jövő évi zongorafordulójára azután, hogy az első, a hegedűsök számára kiírt forduló páratlan sikerrel zárult. A jelentkezők száma egyúttal bizonyítja a magyar világverseny fordulóinak tekintélyét és szakmai koncepciójának megalapozottságát.

A Bartók-verseny alapszabálya szerint a zeneszerzés forduló győztes művei lesznek a főként Bartók műveiből álló zongorás repertoár mellett a 2019-i verseny kötelező darabjai.

A Bartók-világverseny zeneszerzői fordulójában a 25 magyar jelentkező mellett olaszok, amerikaiak, dél-koreaiak vannak a legtöbben; érkezett versenydarab Üzbegiztánból, Mexikóból és Iránból is. Az öt kontinensről beküldött zongoraművek jól mutatják Bartók Béla nevének mozgósító erejét. „Bartók itt van otthon, anyanyelve a miénk, mi értjük őt a legjobban, és jól látszik, hogy az egész világ igényt tart a mi értelmezésünkre – hangsúlyozta dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. – Tudósok és előadó-művészek együtt gyűjtik és gyarapítják ezt a magyar kincset és nemzeti örökséget. A Zeneakadémia volt Bartók alma matere, és az egyre ismertebb Bartók-világverseny nagymértékben erősíti a magyarok tekintélyét a tehetséges népek sorában”.

A Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének oktatói Fekete Gyula tanszékvezető, nemzetközi rektorhelyettes vezetésével átvették a névtelenül, jeligével beküldött kottákat és hangfájlokat, hogy együtt értékeljék ki a pályamunkákat. A versenyre 40 év alatti zeneszerzők jelentkezhettek 5-6 perces szóló zongoraműveikkel. Az előzsűri választja ki azokat a darabokat, amelyek a rangos nemzetközi zsűri elé kerülhetnek. Tagja Fekete Gyula is, a legnevesebb kortárs zeneszerzők közül pedig Thomas Adès, Chaya Czernowin és Unsuk Chin vállalta a közös munkát. Andrej Korobejnyikov zongoraművészként járul hozzá a döntéshez, hiszen ő az interpretátor szemszögéből látja a pályaműveket.

A közönség a november 25-i gálakoncerten találkozhat a legjobbnak ítélt pályaművekkel, amelyeket Magyarország legkiválóbb zongoraművészei, többek között Fülei Balázs Junior Prima, Artisjus és Liszt-díjas, Várjon Dénes Liszt-díjas, valamint Balázs János Liszt- és Prima díjas Érdemes Művész szólaltat meg.

 

A közönség a november 25-i gálakoncerten találkozhat a legjobbnak ítélt pályaművekkel, amelyeket hazánk legkiválóbb zongoraművészei, mások között Fülei Balázs Junior Prima, Artisjus és Liszt-díjas, Várjon Dénes Liszt-díjas, valamint Balázs János Liszt- és Prima-díjas Érdemes Művész szólaltat meg.