Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rózsavölgyi szalonszínház: remek művek és szereplők várják a nagyérdeműt

Rózsavölgyi szalonszínház: remek művek és szereplők várják a nagyérdeműt Rózsavölgyi szalonszínház: remek művek és szereplők várják a nagyérdeműt Rózsavölgyi szalonszínház: remek művek és szereplők várják a nagyérdeműt Rózsavölgyi szalonszínház: remek művek és szereplők várják a nagyérdeműt
Róna Katalin

Az utolsó óra a 200., a Romance.com a 100., a Tisztelt hazudozó! a 80. estéhez közeledik, a Mellettem elférsz 70 előadást ért meg – a számok a közönségsikerről beszélnek, és már ez sem lenne kevés a Rózsavölgyi Szalonról szólva. Ám ennél is nagyobb érték az a művészi igényesség, amely a darabválasztásban, a színészi és a rendezői munkában teljesedik ki a pest-belvárosi „szalonszínházban”. (Képek: Gordon Eszter.)

A teátrum hetedik évadának első bemutatója Hárs Anna fordításában Mark St. Germain kétszemélyes játéka, a Táncórák lesz. A magyarországi bemutató akár „házi szerzőként” is köszöntheti Mark St. Germaint, akinek Az utolsó óra és az Istenek tanácsa című drámája is repertoáron van. A Táncórák két különös ember, a balesetben sérült táncosnő és a különleges intellektusú autista férfi találkozása, próbálkozása, útkeresése, egymásra felelése ez a történet. Az előadást Dicső Dániel rendezi, a két szerepet Ullmann Mónika és Józan László játssza.

Ugyancsak magyarországi bemutató Cyril Gély Diplomáciája. Négy éve a színdarab nyomán forgatta Az utolsó éjszaka Párizsban című filmjét az egykori, német újhullám rendezője, Volker Schlöndorff. A Rózsavölgyiben Tótfalusi Ágnes fordításában, Sztarenki Pál rendezésében kerül színre az 1944. augusztus 25-én, Párizsban játszódó, igaz történeten alapuló színdarab. A svéd diplomata, Raoul Nordling ezen az éjszakán súlyos és drámai vitában győzte meg Dietrich von Choltitz tábornokot a felelősségteljes, emberhez méltó döntésről, nem adhatja ki a parancsot a francia főváros porig rombolására. Nordling szerepében Alföldi Róbert, a tábornokéban Sztarenki Pál lép színpadra.

Jean-Marie Chevret sikerrel játszott Amazonokjának a folytatása, az Amazonok – három év múlva az évad harmadik premierje. A rendező Szarka János, a szereplők Náray Erika, Györgyi Anna, Auksz Éva, Ozsgyáni Mihály, Héricz Patrik, Sztarenki Pál.

Amivel meg kell küzdenünk – ez a címe Theresa Rebeck „harapós vígjátéknak” nevezett darabjának, amelyet Ungvári Tamás magyarított. A negyedszázados műnek, amely azután született, hogy Anita Hill ügyvéd szexuális zaklatással vádolta Clarence Thomas bírót, újabb aktualitást adott a #METOO mozgalom. A szereplők: Szávai Viktória, Őze Áron, Makranczi Zalán, Gazsó György. A rendező: Ördög Tamás.

Az évad záró bemutatója Arbuzov Régimódi komédiája lesz. A hol humoros, hol ironikus, máskor romantikus és szívhez szóló játék hazai történetéhez hozzátartozik az a pillanat, amikor az 1977-i, Madách Kamara-beli Kései találkozás bemutató után a férfiszereplő, Mensáros László rendelésére hintó várta a bejáratnál partnerét, a hölgyet játszó Tolnay Klárit, hogy a tapsoló közönség ünneplése közepette körbe vigye a téren. Nos, ez a múlt, de Sándor Pál rendezésében a Rózsavölgyi Szalon nagy párosa, Molnár Piroska és Jordán Tamás bizonyára méltó sikerre számíthat a Morcsányi Géza által újrafordított Régimódi komédia jövő tavaszi előadásában.