Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyitott templomok napja: Ars Sacra fesztivál Kossuth-díjasokkal

Nyitott templomok napja: Ars Sacra fesztivál Kossuth-díjasokkal
(Munkatársunktól)

Tekints az égre és lásd meg! – Jób eme mondását választották mottónak a szervezők az idei Ars Sacra fesztiválhoz. Mivel lehet ma kitűnni a fesztiválözönből? Az Ars Sacra Alapítvány a kultúra meghatározó szereplőit és intézményeit kéri fel országosan, hogy csatlakozzanak a zsidó–keresztény kultúrkörhöz kapcsolható művészeti alkotások bemutatásához. (Kép: bonum.tv)

Ebben az évben több mint 100 településen kereken 600 ingyenes program várja a látogatókat 11 műfajban. Magas színvonalú zenei kínálatot, kiállításokat, irodalmi esteket, színházi és szakmai előadásokat, sétákat, tárlatvezetéseket, lelki- és gyerekprogramokat találnak az érdeklődök a 40 ezer példányban nyomtatott programfüzetben, és a honlapon.

Az alapítvány minden év szeptember harmadik szombatján, a kulturális örökség napjainak szervezőivel összefogva meghívja a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A nyitott templomok napja kezdeményezéshez 50 település 100 temploma csatlakozott itthon Abasártól Vizsolyig.

A rendezvénysorozat részeként harmadik alkalommal szervezik meg a hasonnevű filmfesztivált. Az idén a beérkezett 83, két évesnél nem régebbi filmből néhány a szomszédos országokból érkezett. A filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg a budai Tabán Moziban (I., Krisztina körút 87–89.) szeptember 16–23. között, a 16–20 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

Az Ars Sacra fesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 14-én délután három órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeumban. Köszöntőt mond: Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Megnyitja: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A budapesti programokon olyan Kossuth-díjas művészek lépnek fel más-más helyszínen, mint Bogányi Gergely, a Kaláka Együttes, Sass Sylvia, Snétberger Ferenc, Sebestyén Márta, Klukon Edit és Ránki Dezső.

Az országos és határon túli programok műsorai a fesztivál honlapján érhetők el.