Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Emlékezetünk kövirózsái

Emlékezetünk kövirózsái Emlékezetünk kövirózsái

„Sempervivum Savariense – Szombathelyi temetők és kripták” címmel jelent meg Merklin Tímea újságíró és Benkő Sándor fotóriporter közös könyve, évekig tartott, példás munkájának eredménye, a Szülőföld Könyvkiadó Kft. gondozásában, a város önkormányzatának támogatásával. (A felvételen a szerzőpáros; a kép forrása: m.szombathely.hu)

A gyönyörű kötet egy különleges nézőpontú várostörténet, amely Szombathely még működő és már lezárt temetőibe és kriptáiba kalauzolja el az olvasót. Az olvasó megismerheti a város egykori, híres lakosainak nyughelyét, mindazokét, akik sokat tettek Szombathelyért, részei voltak múltjának, formálták történelmét, és akikre a jelen embere méltón és büszkén emlékezhet.

A könyv borítóján kövirózsa fotója ékeskedik, latin nevén Sempervivum, vagyis „örökké élő” (a kövirózsát is ekként emlegetik a kertészek!) – az írónő, Merklin Tímea ezzel üzeni az érdeklődő olvasónak, hogy a temetők az élet hírnökei, mert ahol haltak, ott éltek is. A könyv megírásával az volt a célja, hogy az egykori híres szombathelyiek érdemeik által „örökéletűek” legyenek, maradjanak meg a mai városlakók emlékeiben mindig elevenen, mint Savaria kövirózsái.

Benkő Sándor fotóriporter gyönyörű fotói érzékenységről, különös, egyedülálló látásmódról tanúskodnak: olyan ember munkái, aki szereti és tiszteli a temetők nyugalmát, és aki szereti ezt a világot fotózni.