Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hétvégi hírdesszert – könnyed kuriózumok

Hétvégi hírdesszert – könnyed kuriózumok
Iván Katalin

Még nyár van, élvezzük ki a végét! Ennek jegyében csupa könnyed kuriózumot válogattunk ki Iván Katalin „Kuriózumok könyve” című kötetéből. (A kép forrása: tessék kattintani!)

Kék-tó, tiszta tó. Aki lemerül az Új-Zélandban (New Zealand’s National Institute of Water and Atmospheric Research) elterülő Blue Lake-ben, vagyis Kék-tóban, az nyolcvan méterre is ellát, ugyanis éppen a világ legtisztább tavában tartózkodik. A dolog azért is érdekes, mert a víz a Constance-tóból szivárog át át ide hajszálrepedéseken. Az pedig, ha nem is szennyezett, de rekordernek azért egyáltalán nem számít. A titok nyitja az, hogy a hajszálrepedések, amelyeken át a víz átfolyik a Constance-tóból, vízszűrőként funkcionálnak.

 

A poligámia és a szív dolgai. Arról már régen vannak tudományos adatok, hogy a házasságban élő férfiak általában tovább élnek, mint az egyedülállók. Viszont nemrégiben valami újat vizsgáltak a dzsiddai kórház és kutatóintézet szakemberei. Szaúd-arábiai és az Egyesült Arab Emírségekben élő 687 személy bevonásával azt kutatták, hogyan hat a többnejűség az egészségre. Kiderült: minél több felesége van egy férfinak, annál nagyobb nála a szívbetegség kialakulásának kockázata. Méghozzá nem is kevéssel: négy az egyhez az arány. Az ok, persze, nem az, hogy nem fér meg sok asszony egy férj szívében. Hanem az, hogy több háztartás egyidejű szervezése sok stresszel és érzelmi igénybevétellel jár.

Körbeolvasta a világot. Ann Morgan írónő elhatározta, hogy megismer egy-egy könyvet az összes ENSZ-tagállamból (meg még az egykori tag Tajvanból is). Evégett blogot nyitott, amelyben ötleteket kért a különböző országok lakóitól. Rengeteg levelet, könyvet és egyéb segítséget kapott, így sikerült megvalósítani a fogadalmát. Magyarországról is sok javaslat közül válogathatott, végül Karinthy Ferenc Epepe című regénye lett a nyerő. (Kép: Steve Lennon.)