Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra föllobbant a „magyar Microsoft” megvesztegetési ügye

Újra föllobbant a „magyar Microsoft” megvesztegetési ügye Újra föllobbant a „magyar Microsoft” megvesztegetési ügye

A Microsoft magyarországi partnerénél történt megvesztegetés gyanúját vizsgálja az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet – adta hírül a The Wall Street Journal címében kiemelve hazánkat, majd az alcímből kiderül, másik öt országban is hasonló esetek gyaníthatóak, amelyek 2013-tól datálhatók.

Magát megnevezni nem akaró forrásra hivatkozik a konzervatív amerikai üzleti lap, amely szerint a fejlődő piacokra – mint például Magyarországra – koncentrálva, a Microsoft közepes vállalkozásoknak adta el Word és Excell termékeit, s utóbbiak üzleteltek a kormánnyal. A közvetítők eleve áron alul adták el a termékeket.

A nyomozásnak most azt kell kiderítenie, hogy kenőpénz fejében kötött-e üzleteket a kormány a Microsoft-partnerekkel. David Howard, a Microsoft jogtanácsosának helyettese a 2014-re tehető állítólagos megvesztegetések kapcsán közleményben tudatta a The Wall Street Journallal, hogy a cég etikai normáiból nem enged, s ezért kellett távoznia például a Papp Istvánnak és még másik három cégvezetőnek. Papp WhatsApp-on keresztül tudatta az üzleti lappal, mindvégig respektált tagja volt a Microsoft családnak. Ellenben a magyar kormány többszöri kérés ellenére sem volt hajlandó válaszolni a The Wall Street Journalnak.

Az Egyesült Államokban külön törvény felügyeli a külföldi megvesztegetések kivizsgálását, amit egyébként Donald Trump borzasztó jogszabálynak minősített. Ennek köszönhetően derült ki, hogy a magyarországihoz hasonló esetek történtek Kínában, Olasz-, Oroszországban, Romániában, Pakisztánban. Romániában a jövő hónapban kezdődik a bírósági tárgyalása az egyik hazai ügynöknek. A The Wall Street Journal leírja, hogy a Microsoft-partnerek igyekeztek meggyőzni a magyar kormányt riválisai elfelejtéséről, s amikor kötélnek állt 2013-ban, Orbán több kisebb-nagyobb vállalkozót vitt magával a tárgyalásokra, ahol a legalább 30%-kal olcsóbban jutottak az óriás cég termékeihez. A következő két évben évi 30 millió dolláros forgalmat bonyolított le a Microsoft a kormánnyal, ami az üzleti jelentésekben is kiemelkedő helyen szerepelt, s így Magyarország a legjobban teljesítő piacok egyike lett 2013-ban és 2014-ben.  

Hiába gondolod, Orbán Viktor nem az illiberalizmus forradalmára – címmel a The American Conservative folyóirat szerzője, Will Collins első benyomásait rögzítette Magyarországról és arra figyelmeztetett, azért nem árt odafigyelni a magyar kormányfőre. Mindenesetre Orbán Tusványoson elmondott beszéde alapján megállapítja, hogy az ott elhangzottak, semmiben sem különböznek az amerikai vagy éppen nyugat-európai jobboldal, sőt centristák banális alapelveitől. Első benyomásai között megemlíti azt is, hogy miközben az ország tele van csillogó tornyú templomokkal, az emberek korántsem vallásosak. És persze Orbán illiberalizmusát most éppen a kereszténység köntösében árulja. Mert a multikulturalizmus elvetése vagy éppen a családcentrikusság, korántsem nevezhető forradalmi ideológiának. A szerző megállapítja, hogy mindaz, amit Orbán ideológiának tekint – vagy akként aposztrofál –, az valójában hűvös számítás, mindig az adott helyzet diktálta körülménynek megfelelően.

Itt van például a gender-oktatás körüli ködösítés is, aminek igazából nincs is súlya Magyarországon, mert csak két egyetemen oktatják pár száz egyetemistának, mégis hangos miatta a közélet. Ez nemcsak provokáció, de az opportunizms arculcsapása is. Ami igazán aggasztó: az autokrata modell megerősödése, és annak a társadalmi rendnek az áhítása, amit Magyaroszág az első világháború után megtapasztalt.

Visszafogott vendégként viselkedett Orbán Viktor a horvátországi Vis egyik vendéglőjében, ahol összebarátkozott a tulajdonossal – számol be nem egy horvát lap, például a Narod és a Demokratija egy keddi eseményről, amit még most is átvesznek a helyi lapok. Biztonságiakat és mindenféle protokollt mellőzve állított be a kormányfő a podhumlei vendéglőbe, ahol polipot evett helyi vörös borral leöblítve. Vakációját az Adrián vitorlázva, Horvátországban tölti a magyar miniszterelnök. A vendéglős meglepődött, amikor kiderült, kivel áll szemben, és azt mondta, szerinte a horvát politikusoknak is Orbán példáját kellene követniük – tekintve szerénységét.

Miután megoldódni látszik a menekültek élelmezése a többszöri nemzetközi felszólítás eredményeképpen, a nemzetközi sajtóban ismét kiemelt téma lettünk, kezdve a Neue Zürcher Zeitunggal egészen a Mirror online-ig. Most már múlt időben fogalmazódnak a címek: Magyarország éheztette a menekülteket.