Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ezerarcú billentyűzet – Zeneszüret-fesztivál Pécsett

Ezerarcú billentyűzet – Zeneszüret-fesztivál Pécsett
(Munkatársunktól)

Szeptember 6–9. között lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botlanak majd a pécsiek és a baranyai megyeszékhelyen vendégeskedők. Az idén ugyanis ismét elárasztja a város minden szegletét a zene – a Filharmónia Magyarország Zeneszüret-fesztivál alkalmából. A hangversenyek mellett lesznek kiállítások, filmklub, ifjúsági műsorok, flashmobok: váratlanul, különleges helyszíneken csendül fel a muzsika a köztereken. Ez alkalommal a billentyűs hangszerek kapnak kiemelt szerepet.

Nyolcadik alkalommal az idén rendezi meg a Filharmónia Magyarország Nkft.a hagyományos őszi fesztivált, mely az országban egyedülálló egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét. A Zeneszüret-fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként Boito, Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli műveiből összeállított, tartalmas operagálát hallgathat meg a közönség a Magyar Állami Operaház előadásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével. A Verista operagálát megelőzően a Prológus által jobban megismerhetik az est folyamán elhangzó műveket, melyről az Operaház művészei beszélgetnek.

Ebben az évben különleges találkozásoknak lehetünk szem- és fültanúi. Sigmund Groven szájharmonika-játéka találkozik Szamosi Szabolcs orgonajátékával. A Sípok párbeszéde című előadáson az orgona és a harmonika hangja fonódik össze Kéméndi Tamás (a képen) és Kovács Szilárd előadásában. Kéméndi harmonikaművész és Gráf Vivien énekes világkörüli utazásra repít minden vendéget a népzene által.

Mi fán terem a kalimba? Ciki a komolyzene? A kérdésekre a választ megkapják az érdeklődők a fesztiválon, ahol sok móka és kacagás vár a gyerekekre egyebek mellett a családi napon is. A felnőttek pedig kötetlen beszélgetésen ismerhetik meg jobban a Pécsett szerkesztett, Jelenkor című folyóiratot, amely az idén októberben hatvanéves.

A fesztivál állandó programjai között szerepel a Fókuszban a harmonika című kiállítás, a Filmklub, a Filter Jegybárban megrendezett MikroHangversenyek, valamint városszerte olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá.