Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Továbbra is fogynak a hazai cégek

Továbbra is fogynak a hazai cégek
Opten-információ

A nyáron sem szünetelt a magyarországi cégek fogyása: 712-vel kevesebb céget alapítottak, mint amennyit töröltek 2018 júliusában – közölte lapunkkal Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A pontos adatok: 2799 cégtörlés és 2087 cégalapítás történt az év hetedik hónapjában.

Mind a törlések száma, mind az alapítások száma kis mértékben elmarad 2018 első felének átlagától, de nincs alapvető változás; a minimális csökkenés oka elsősorban a nyár.

A cégtörlések 52 százaléka kényszertörlés eredménye, ami azt jelzi, hogy továbbra is sok a magára hagyott cég. Kedvező viszont, hogy a felszámolások aránya tovább csökkent: 24-24 százalékra rúg a felszámolás és a végelszámolás a megszüntetéshez vezető eljárások között.

A fizetési hajlandóság továbbra sem példás: júliusban is mintegy 5000 cégnél történt valamilyen típusú végrehajtás. A végrehajtások száma abszolút értékben magas, ugyanakkor 2018 első feléhez mérten akár kedvezőnek is minősíthető: az idei első félévben havonta 6000–7000 ezer cégnél történt végrehajtás.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) júliusi értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyénként a vizsgált időszak alatt az Opten-CFI Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Békés és Fejér megye produkálta.