Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Meg- és kizöldül az IKEA Bécsben

Meg- és kizöldül az IKEA Bécsben Meg- és kizöldül az IKEA Bécsben
EuroCommPR*Bécs

A vásárlói szokások változása miatt a bécsi belvárosban, teljesen autómentes, zöld homlokzatú áruházat nyit a svéd bútoróriás, az IKEA. Az áruházban mindent ki szabad majd próbálni, hazavinni viszont csak azt lehet, ami egy szatyorba belefér. (A képeken: a bécsi Westbahnhofhoz tervezett IKEA-áruház Europaplatz, illetve a Mariahilfer Straße felőli homlokzata © IKEA Austria)

A bécsi Westbahnhofhoz tervezett IKEA-áruház belső tere – mindent ki lehet majd próbálni © IKEA Austria

Az áruházlánc történetében is egyedülálló koncepciót követ az IKEA bécsi új áruháza, amely várhatóan 2021-re készül el: a külváros helyett a belvárosban, a Westbahnhofnál kap helyet és teljesen autómentes lesz. A piackutatások szerint ugyanis a belvárosban lakók kétharmadának már egyáltalán nincs autója. A Mariahilfer Straßéra tervezett bútorbolt viszont kiválóan megközelíthető lesz tömegközlekedési eszközökkel, gyalog és biciklivel.

De nemcsak a városlakók mobilitási szokásai változnak, hanem a vásárlói magatartásuk is. Az emberek szívesen mennek vásárolni, mindent meg akarnak fogni, ki akarnak próbálni, de a nagy, nehéz dolgokat már inkább hazaszállíttatják, nem ők akarnak cipekedni.

Az új bútoráruháznak, amelynek pontosan ugyanolyan lesz a választéka és a szolgáltatáskínálata, mint a többi IKEA-nak, éppen ezért nem lesz parkolója, viszont 24 órán belül mindent házhoz szállít – méghozzá jutányos áron. A 30 kilogrammnál könnyebb csomagokat például várhatóan 3 euró 90 centért viszik ki a vevőknek, egy egész konyhát pedig 99 euróért. A megrendelt termékek egy logisztikai centrumból jutnak el majd a vásárlókhoz, építését hamarosan elkezdik a 21. kerületben.

De nemcsak ebben lesz rendhagyó az IKEA bécsi új áruháza, hanem a látványa is eltér majd a szokásostól. A többszintes épület homlokzatán zárt és nyitott elemek váltakoznak majd, amelyek tele lesznek zöld növényekkel, a fényt beengedő felületekkel, világos kirakatszakaszokkal és fákkal. Így az épület nemcsak a levegőre, de a környék hangulatára is jó hatással lesz majd. Főleg, hogy a tetőt is beültetik.

A terveket a bécsi Querkraft építésziroda készítette: kilenc meghívott pályázó közül választotta ki a svéd cég. Az építés várhatóan a jövő ősszel kezdődik.