Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mézalmás, Hajsza és Deres: az év kenyerei és tortái

Mézalmás, Hajsza és Deres: az év kenyerei és tortái Mézalmás, Hajsza és Deres: az év kenyerei és tortái Mézalmás, Hajsza és Deres: az év kenyerei és tortái
Elek Lenke

Hirtelen tortaszakértő nemzet lettünk. Évtizedeken keresztül nem születtek új magyar sütemények, az utóbbi másfél évtizedben viszont évente új és még újabb tortacsodákat kóstolhat meg a szenvedélyes sütiző. (Képek: Gyarmati László)

Legközelebb augusztus 18–20. között myílik erre alkalom a budai Várkert Bazárnál. A „magyar ízek utcáját” immár kilencedik alkalommal nyitják meg az augusztus 20-i, a Szent István-napi ünnepségek kísérő rendezvényeként. Az Országházában pár nappal ezelőtt megtartott tájékoztatón általában az ünnepi előkészületekről esett szó, ma a (nem is egyszer fölavatott) Várkert Bazárban a gasztronómiáé volt a főszerep.

A „legízesebb” rendezvényre a belépés ingyenes, ám a sokféle felvonultatott finomságért a standokon fizetni kell.  Ezekben a napokban mutatkoznak be a nagyközönségnek „az ország tortái” és a Szent István-napi kenyerek.

Az idén a központi téma a fűszer lesz, de nem hiányoznak majd a hungarikumok és a magyaros fogások az ország minden sarkából, és a Kárpát-medence tágabb tájairól. A hagyományos készételeken – bajai halászlé, karcagi birkapörkölt, szatmári töltött káposzta – túl helyi kézműves termékek, pálinkák, magyar halkészítmények, lekvárok, gyümölcslevek, gyógynövényes készítmények, mézek, borok és sajtok is kaphatók lesznek.

Amiből bizonyára sokan vásárolnak majd, azok az idei győztes kenyerek. Ma a sajtó nyilvánossága előtt „az ország tortája” győztesei és a legjobb idei kenyerek alkotói vehették át díjaikat – a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete és a Magyar Pékszövetség szervezésében.

Ma már különféle kategóriákban – delikát, sportos és klasszikus – versenyeznek a pékáruk is: a búzalisztből, vagy más fajta lisztből különleges alapanyagokkal dúsított kenyerek a keddi rendezvényen legalább akkora sikert arattak, mint a torták. Különösen kedveltnek ígérkezik az almacsipszes kenyér meg a Hajsza fajtázianevű, rusztikus bagett (első képünk), valamint a Kurdi Family Pék Kft. „Várhegyi Derese” (jobb oldali kép), amely „az év kenyere” lett. Nagyon ínycsiklandó a Szega Camembert Kft. Mézalmás Rozskenyere is.