Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Három országban daloltak

Három országban daloltak
(Tudósítónktól)

Mind az öt helyszínen – Bécsben, Budapesten, Galántán, Kecskeméten és Keszthelyen is – vastapssal fogadta a közönség a 62-tagú Nemzeti Ifjúsági Kórus fellépéseit. A Kodály-emlékév alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete az EMMI támogatásával először szervezhette meg a kéthetes programot. Minden résztvevő és a koncertek elragadtatással nyilatkozó közönsége is bízik a folytatásban. (Gunity Gábor felvételeivel)

A programot tavaly decemberben, Kodály Zoltán születésnapján hirdette meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete. A kórus tagjait a beküldött felvételek, illetve egy-egy budapesti és kecskeméti meghallgatás alapján választotta ki a két szakmai vezető: Erdei Péter Érdemes Művész, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy és Nemes László Norbert Bartók-Pásztory-díjas karnagy.

Hazánk minden szegletéből, valamint a környező országokból is érkeztek fiatalok az együttesbe. A zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők mellett építész- és vegyészhallgató, IT-menedzser, ipari termék- és formatervező, gazdálkodó is bejutott a kórusba.

A repertoárban Mendelsshon dalain, Kodály Zoltán Este és Molnár Anna című művein kívül kortárs szerzők alkotásai is szerepeltek. Orbán György (Da Pacem) és Varga Judit (The Night) a kórus felkérésére komponált egy-egy új művet; Bella Máté és Vajda János alkotásai, valamint az amerikai Z.Randall Stroope kórusművét is előadták a lányok és fiúk. A budapesti hangversenyt megtisztelte a jelenlétével a program fővédnökségét vállaló Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is.