Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hazaszeretet kormányutasításra a magyar óvodákban is

Hazaszeretet kormányutasításra a magyar óvodákban is Hazaszeretet kormányutasításra a magyar óvodákban is Hazaszeretet kormányutasításra a magyar óvodákban is

Az európai jobboldali populizmusról, az Európai Uniót fenyegető keleti eredetű nacionalizmusról közöl terjedelmes cikket a Frankfurter Rundschau című német lap. A bécsi Der Standard írja a többi között, hogy  sajtószabadság-listán Magyarország 180 ország közül jelenleg a 73. helyen áll, ami két hellyel rosszabb pozíció, mint a tavalyi.

Az elemzés szerzője szerint fennáll az a veszély, hogy az Európa nyugati felébe is átcsapó, keletről érkező nacionalista hullám egyesíti a nyugati nacionalista áramlatokat. Felhívja a figyelmet arra: immár nem teljesen igaz az az állítás, hogy a nemzeti konzervatívok Budapesten és Varsóban már kormányon vannak, nyugatabbra azonban nem. Hiszen ott van Olaszország, ahol már szintén a populisták a döntéshozók, és Sebastian Kurz osztrák kancellárnak is populista koalíciós partnere van. Az Európai Unió, amilyennek azt megismertük, a vártnál akár gyorsabban is a múlt ködébe veszhet a Frankfurter Rundschau értékelése szerint.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az uniós tagállamok tartózkodjanak az állampolgárság nyakló nélküli megadásától harmadik országok állampolgárainak – nyilatkozik a nagy példányszámú hamburgi Die Welt című napilap mai számában Vera Jourová, a brüsszeli testületnek az igazságügyi kérdésekért felelős cseh uniós biztosa. Mint mondja, a Bizottság aggodalommal tapasztalja az úgynevezett „arany útlevelek” egyre növekvő számban történő kiadását olyan személyeknek, akik számottevő mértékű befektetésekre hajlandók a kiszemelt EU-országban. Gyakran drága ingatlanok megszerzésével is összekapcsolódik a tartós tartózkodási engedély vagy éppen az állampolgárság megszerzése. A kedvezményezettek többnyire kínaiak vagy a volt Szovjetunió utódköztársaságaiból valók.

Jourová az interjúban felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen okmányok birtokában a kedvezményezettek szabadon mozoghatnak az egész unióban. „Nem akarunk trójai falovakat” – fogalmaz a cseh EU-biztos. Szerinte néhány tagállamnak többet kellene tennie azért, hogy bűnözők ne kaphassanak állampolgárságot, amivel fenyegethetik Európa biztonságát, illetve pénzmosási műveleteket hajthatnak végre. Ne legyen az EU a bűnözés, a korrupció és a piszkos pénz kikötője – mondja Jourová a Die Weltnek. Mint közli, az Európai Bizottság már idén ősszel új uniós irányelvtervezetet kíván előterjeszteni ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Az Európai Parlament már 2014-ben elítélte azt a gyakorlatot, hogy útlevelet, illetve vízumot adnak ki jómódó befektetőknek, és nagyobb átláthatóságot követelt az ilyen eljárások terén.

Beszámol a Die Welt – a Népszava cikkét ismertető, német nyelvű hírügynökségi jelentések alapján – arról is, hogy az Orbán-kormány, miután már korábban előírta a hazafias nevelést a gimnáziumok számára, most az óvodáknak adta utasításba a hazaszeretet, a nemzeti önazonosság, a keresztény kulturális értékek hangsúlyozását a pedagógiai tevékenység során. Az óvodapedagógusok – teszi hozzá a cikk – meglepődve vették tudomásul az új előírást, nem világos számukra, miként kellene még erőteljesebben kiemelniük ezeket az értékeket, hiszen a magyar népmesék például már eddig is mértékadó szerepet játszottak az óvodai programok kialakításakor. Félő, teszik hozzá, hogy most túlzásokba fognak esni.

A Fidesz azzal vádolta meg a hét végén a médiaszabadság védelmével foglalkozó, Riporterek Határok Nélkül szervezetet, hogy úgymond része Soros György bevándorláspárti hálózatának, és finanszírozása is ettől a hálózattól ered. Erről számolt be a minap a Der Standard című bécsi lap, az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján.

A Riporterek Határok Nélkül előzőleg kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyik barátja átvette az eddig kormánykritikus Hír TV-t.  Ez – hangoztatta a nem kormányzati szervezet – újabb olyan lépés a kormányfő és pártja részéről, amely arra irányul, hogy ellenőrzés alá vonja a magyar médiát. A magyar hatóságok a Riporterek Határok Nélkül szerint egyúttal mind erőteljesebben korlátozzák a sajtó szabadságát, és azt, hogy a sajtó a demokrácia védelmezőjeként lépjen fel.

A sajtószabadságlistán Magyarország 180 ország közül jelenleg a 73. helyen áll, ami két hellyel rosszabb pozíció, mint a tavalyi.

A Fidesz minderre azzal válaszolt, hogy a Riporterek Határok Nélkül, Soros újabb bevándorláspárti szervezeteként, megpróbál beavatkozni a magyar médiaügyekbe és a magyar politikába. Soros György – olvasható az osztrák médiabeszámolóban – Magyarországon első számú közellenségnek számít. Az Orbán-kormány azt állítja róla, hogy menekültek milliói előtt akarja megnyitni Európa kapuit. Ő azonban többször visszautasította ezeket az állításokat, és azt hangoztatta, hogy a magyar kormány valótlanságokat terjeszt róla.