Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A koalíciós erők elismerték a rakkai civilek meggyilkolását

A koalíciós erők elismerték a rakkai civilek meggyilkolását A koalíciós erők elismerték a rakkai civilek meggyilkolását A koalíciós erők elismerték a rakkai civilek meggyilkolását

Az Amnesty International júniusi kutatása bebizonyította, hogy az Egyesült Államok vezette koalíciós erők az észak-szíriai Rakka elleni támadásaiban civilek tucatjait ölték meg. Most, hogy ezt a koalíciós erők elismerték, azonnali, független és teljes körű vizsgálatra van szükség, hogy a légicsapások minden körülményét feltárják, az áldozatok és túlélők pedig megfelelő kártérítéshez jussanak.

Július 26-án a koalíciós erők elismerték, hogy a 2017 júniusa és októbere közötti bombázásokban megöltek 77 civilt, köztük 24 gyereket és 25 nőt – pontosan úgy, ahogyan azt az Amnesty helyszíni kutatása feltárta. A koalíció korábban „nem hitelesnek” nevezte a bizonyítékainkat, kutatásunkat pedig „naivnak” és „hanyagnak” titulálta a nyilvánosság előtt.

„Az általunk feltárt bizonyítékok fényében nem meglepő, hogy az Egyesült Államok vezette koalíciós erők végül elismerték a felelősségüket. Ez mindenképpen egy üdvözlendő lépés részükről, amely talán fordulópontot jelent” – mondta Donatella Rovera, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó vezető kutatója.

„De ez csak a jéghegy csúcsa. A mi kutatásunk négy esetet dolgoz fel, de a helyiekkel és a szemtanúkkal készített interjúink alapján alaposan feltehető, hogy valójában több száz civil áldozatról van szó.”

A megsemmisítés háborúja című jelentésében az Amnesty International bizonyítékokat mutatott be arra vonatkozóan, hogy a koalíciós légicsapásokban civileket öltek meg, és ezzel megszegték a háborúra vonatkozó nemzetközi jogszabályokat. A koalíciós erők beismerését vizsgálatoknak kell követniük, amelyek után következhet a felelősök bíróság elé állítása és az áldozatok kártérítése.

A légicsapásokban nemcsak meghaltak emberek, de sokan megnyomorodtak, és elvesztették el otthonukat.

„A túlélők számára a helyzet egyelőre kilátástalan” – mondta Benjamin Walsby, az Amnesty International közel-keleti kutatója. „Semmi sem hozza vissza a halottakat, és semmi sem tudja meg nem történté tenni az átélt borzalmakat. A legkevesebb, amit a koalíciós erők tehetnek, hogy igyekeznek segíteni az áldozatok családtagjainak és a túlélőknek – például rehabilitációs programokkal, anyagi kompenzálással –, miközben teljes körűen kivizsgálják a civilek halálát okozó légitámadásokat.”

A légicsapásban meghaltak – gyakran gyerekek – családtagjainak joguk van tudni, hogy miért vették el tőlük a szeretteiket. Ötből négy halálos áldozatokat követelő légicsapásnál a koalíciós erők az «iszlám állam» harcállásait nevezték meg célpontnak, voltak civil áldozatok is. Egy esetben, amikor öt gyerek és három felnőtt vesztette életét, a hivatalos indoklás szerint a terrorszervezet központját és más harcállásait célozták.

Mivel egyelőre nem történt átfogó vizsgálat és nincsen minden részlet tisztázva, az ilyen elnagyolt és nem megfelelő magyarázatokat nem lehet komolyan venni.

„A koalíció tartozik annyival az áldozatoknak, hogy egy minden részletre kiterjedő vizsgálat után nyilvánosságra hozza a részleteket, köztük a célpontok elhelyezkedését, a módszert, ahogyan azonosították őket, továbbá az intézkedéseket, amelyekkel megpróbálták elkerülni a civil áldozatokat” – mondta Donatella Rovera. 

„Közel egy év telt el azóta, hogy az «iszlám államot» elüldözték Rakkából, nincs sem katonai, sem nemzetbiztonsági indoka annak, hogy ezeket az információkat titokban tartsák. A részletek ismerete nélkül nem lehet egyértelműen megmondani, hogy a légicsapások törvényesek voltak-e. Hogyan lehetünk biztosak benne, hogy a jövőben elkerülik a hasonló eseteket, ha nem hajlandóak tisztázni a Rakkánál történteket?”

Az áldozatok családtagjai egyelőre azt sem tudják, hogy pontosan melyik ország hajtotta végre a támadásokat. Minden koalíciós országnak – amely légicsapást hajt végre, repülőket tankol vagy hírszerzési feladatokat lát el – vállalnia kell a felelősséget a civil áldozatokért és az okozott károkért.”

A nem megbízható hírszerzői munka is kulcsszerepet játszhatott a civilek életét követelő támadásokban. „Miként lehet, hogy miközben a koalíció állítólag az «iszlám állam» állásait támadta, mégis civilekkel teli otthonokat bombázott le?” – kérdezi Benjamin Walsby.

„Nyilvánosságra kell hozniuk, hogy a hírszerzőik mi alapján azonosították a célpontokat, és hogyan igazolták a támadások előtt, hogy valóban az «iszlám állam» állásairól van szó.”

Az Amnesty jelentéséből az is kiderül, hogy a már Rakkának az «iszlám állam» uralma alóli felszabadítása óta a koalíciós erők pontosan tudták, merre vannak a civilek, hol kerestek menedéket vagy merre járnak vízért és élelemért a városban. A koalíciós erők egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen lépéseket tettek a civil áldozatok elkerülésére az egyes légicsapások előtt. Nem tudható például, hogy mennyi ideig figyelték az egyes célpontokat vagy miként ellenőrizték a megszerzett információkat.

Az Amnesty jelentése négy olyan jellemző esetet mutatott be, amelyben családok életét tették tönkre a légicsapások. A koalíciós erők azonban támadások ezreit vezették Rakka ellen – sokkal többet, mint amit az Amnesty vagy bármely más szervezet dokumentálni tudna.

Bár azt elismerték, hogy 8 civil halt meg egy 2017. június 28-i támadásban, csak aznap további 16 légicsapást vezettek a város ellen.

Szintén elismerték, hogy 11 civilt öltek meg július 18-án, de szintén aznap további 46 légicsapást hajtottak végre.

Vállalták a felelősséget 16 civil haláláért október 12-én, ami pusztán egyike volt az aznapi 29 légicsapásnak.

Beismerték, hogy két bombázás közben 42-en haltak meg augusztus 20-án, de az aznapi további 50 bombázásról már nem mondtak semmit. A fentiek csak pár példa a négy hónapnyi ostrom alatti bombázásokból, amely során a koalíciós erők könyörtelenül támadták Rakkát „minden óra minden percében” – ahogyan az Egyesült Államok törzsőrmestere, John Wayne Troxell megfogalmazta.

„Az Amnesty kutatását is alátámasztó beismerés megmutatja, milyen fontosak a helyszíni vizsgálatok, hogy feltárjuk a jogsértéseket és a hibákat, amelyeket a koalíciós erőknek ki kell javítaniuk. Ameddig a sok ezer légicsapás kivizsgálatlanul marad, és ameddig nem ismerjük a megölt civilek pontos számát, a koalíciós erők tagadni fognak és semmibe fogják venni a rakkai lakosok életét és emberi méltóságát” – mondta Donatella Rovera.

Az Amnesty A megsemmisítés háborúja című jelentése itt érhető el.