Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkezdődött a PET-kupa – lecsapolnák a műanyagtengert

Megkezdődött a PET-kupa – lecsapolnák a műanyagtengert Megkezdődött a PET-kupa – lecsapolnák a műanyagtengert Megkezdődött a PET-kupa – lecsapolnák a műanyagtengert
WWF Magyarország

Évente 12-13 millió tonna műanyag jut a tengerekbe; reméljük: a PET-kupának köszönhetően ezután talán egy kicsit kevesebb. Szuper kalózkaland és önkénteskedés a természetvédelem jegyében – ez a PET-kupa, ami ma délelőtt 11 órakor 22 hajóval indult el a Tiszán, a hatodik alkalommal az idén.

A WWF Magyarország PET-hajója, a Vízipanda ismét részt vesz a hulladék-derbin, és utasai az idén határon átnyúló együttműködéssel még eredményesebben folytatják a Tisza megtisztítását, miután a WWF Ukrajna kollégái is részt vesznek a hulladékgyűjtésben.

A 10 napig tartó PET-kupa a hét végéig tart 70 folyamkilométeren át, a hajók a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszt teszik meg – egy kárpátaljai előfutammal kiegészítve –, miközben a résztvevők összegyűjtik a vízben és az egyes partszakaszokon heverő rengeteg hulladékot.

A PET-kupa célja a Tisza vizének és árterének megtisztítása, valamint a környezettudatos szemléletmód terjesztése.

A kezdeményezés a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára hívja fel a figyelmet a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság jegyében. Mára nemzetközi fontosságú környezet- és természetvédelmi igyekezetté nemesedett.

Az alapprobléma a határokon túlról érkező, sokszor akár ezer tonnányi műanyagpalack-áradat, ami látványosan bizonyítja: hazánkon is hatalmas mennyiségű hulladék folyik át, jó részt itt is reked.

A műanyagok használata mára elképesztő méretű, ráadásul még fejlett és felvilágosultnak számító Európában is még a harmadát sem hasznosítjuk újra, miközben az egész világot tekintve, percenként mintegy egymillió műanyag palackot vásárol az emberiség. Kína után Európa a második legnagyobb műanyag-előállító: évente kereken 60 millió tonnával, és amelynek majdnem a fele (27 millió tonna!) válik hulladékká. Tengereinkben már 150 millió tonna műanyag hulladék úszik, amelyhez évi 12–13 millió tonnával gyarapodik. A műanyagok súlyosan veszélyeztetik a tengeri élővilágot, továbbá bejutnak a táplálékláncba, így az emberek tányérjára is visszajutnak.