Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Barokk napok esküvővel Győrött

Barokk napok esküvővel Győrött Barokk napok esküvővel Győrött
Infovilág

Huszonhatodik alkalommal rendezik meg a győri barokk esküvőt: augusztus 11-én, szombaton remény szerint sokezres közönség előtt fogad egymásnak örök hűséget, a barokk kort idéző ceremónia szerint a vőlegény és menyasszony – tudatta hírt lapunkkal a Győri Művészeti Fesztivál- és Művészeti Központ igazgatója, Tóthné dr. Kardos Krisztina.

A négy folyó barokk építészeti emlékekben különösen gazdag városában 1993 óta hagyomány a múltat idéző, látványos felvonulás és esküvő, amely napjainkra fesztivállá érett. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott információ szerint a rendezvény egyedülálló módon idézi fel a 17–18. század kultúratörténetét. Kézműves és hagyományőrző termékeket kínáló vásárosok, korhű programok és csúcspontként az esküvői ceremónia tölti meg a nyári barokk hétvégét.

Egyedülálló látványosságot kínál a háromnapos hétvége a történelmi belváros épületei között: az esti programok mellett napközben koncertek, vásári komédiák, előadások várják-fogadják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat csúcspontja: a szombat esti barokk esküvő színpompás ceremóniája.

Az egyik fő programon, a városon átvonuló barokk meneten az idén is a helyi fesztiválközpont gondoskodik a „násznép” számára a csaknem háromszáz esztendővel ezelőtti divatot megjelenítő kosztümökről. Tóthné dr. Kardos Krisztina írja: örömmel konstatálják a szervezők, hogy egyre több az olyan fiatal, aki ez alkalomból szívesen ölt magára jelmezt, és tesz derűs sétált a város barokk paloták között. Az idén a menyasszony és a vőlegény, valamint a családtagok szerepét a Győri Nemzeti Színház művészei alakítják.

A tájékoztatóból kiderül, hogy barokk esküvő rendezvénysorozatot díjakkal jutalmazták az utóbbi években: a nyugat-dunántúli turisztikai térség kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvényévé nyilvánították, a Magyar Fesztivál Szövetség pedig tavaly kimondta: „minősített fesztivál”, a megyei értéktár-bizottság pedig a „megyerikumok” közé választotta a barokk esküvőt.

Az idén egyedülálló attrakcióként barokk kert és pavilon épül a város szívében, a Széchenyi téren, ott tartják a nyitókoncertet pénteken délután. Ezen a helyen hangzik föl a barokk szerenád az olasz Preludio Trio előadásában.

Szombaton és vasárnap reggeltől estig vásár, gyermekprogramok, a korabeli művészetet, kultúratörténetet felidéző koncertek, színházi előadások szórakoztatják a várhatóan nagy számú közönséget a barokk kertben, illetve az évtizedekig megyei történelmi és régészeti múzeumként működött Apátúr-ház előtti színpadon.

A műsorfolyam része pénteken és vasárnap a barokk felvonulás és barokk ügyességi torna. A háromnapos fesztivál csúcspontját szombatra időzítették a szervezők: a győri belvároson átvonuló díszes menetet, amely a fő esemény, a barokk esküvő helyszínén, a Rába által ölelt Radó-szigeten ér véget. Ott ünnepelnek az ifjú párral együtt családtagjaik, barátaik, jelmezes statiszták és a város lakói.

A műsor lírásából kiderül, hogy ugyancsak a Radó-szigeti színpadon mutatják be az első napon, tehát pénteken Jókai Mór: A lőcsei fehérasszony című regénye alapján készült „A kémnő” című táncjátékot, és ugyanott tartják Rákász Gergely záró koncertjét vasárnap este.

Lesz még toronyzene is, igaz, nem toronyból, hanem a Széchenyi téri volt Lloyd-palota (az épületet megkapta a szomszédos bencés gimnázium) erkélyéről.

Két filmvetítés is része a programfolyamnak; az egyik az Olivier Nakache és Éric Toledano rendezte Eszeveszett esküvő (2017) francia filmvígjáték, a másik Franco Zeffirelli alkotása, a Rómeó és Júlia című, 1968-ban készült színes, olasz–amerikai filmdráma. A vetítések helye a Káptalan dombi egyházmegyei kincstár és könyvtár.

A gyerekekről sem feledkeznek meg a barokk napok szervezői: játszótér, bábszínházi előadások, kézműves-foglalkozások várják őket. Lesznek továbbá táncbemutatók, fellépnek pantomim-művészek és zászlóforgatók is. A Széchenyi téren és Baross utcán már pénteken délelőtt megnyílik a kézműves-vásár, szombaton és vasárnap ingyenes városnéző omnibusz indul a Széchenyi tér/Rákóczi utca sarkáról. Szépnek és egyedülállónak ígérkeznek az (ingyenes) barokk tematikus idegenvezetések – zárul a szervezők lapunkhoz eljuttatott tájékoztatója.

Részletes program itt; tessék kattintani!

Az idei eseményen minden bizonnyal arról is megemlékeznek, hogy a napokban elhunyt a három évvel ezelőtti győri barokk esküvő két főszereplője és kislánya. Nyárlőrinc közelében, a 44-es számú főút 22-es kilométerénél történt a tragédia július 29-én este negyed tíz tájban, amikor három személygépkocsi (eddig tisztázatlan körülmények között) összeütközött. A közúti közlekedési balesetben hárman vesztették életüket – adta hírül a rendőrség a police.hu portálon. Az elhunytak: Bartók Gertrud és Zsigmond Péter, valamint Ágnes lányuk. Gertrud és Péter 2015-ben a győri barokk esküvőn fogadott egymásnak örök hűséget.