Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hallhatatlan kiállítás Bécsben

Hallhatatlan kiállítás Bécsben
EuroCommPR*Bécs

„Hands up” címmel a siketek és nagyothallók világát bemutató kiállítás nyílt az osztrák fővárosban. A füldugóval és fejhallgatóval ellátott látogatók megtapasztalhatják, hogyan lehet hallás nélkül is boldogulni a mindennapokban, és megtudhatják, mi mindent adtak híres siketek a világnak. (Nyitó kép: gyerekek jelnyelvi fejtörőt játszanak © equalizent GmbH / Sabine Gruber)

A képen: híres siketek tablója

(fotó: equalizent GmbH/Sabine Gruber)

Az osztrák főváros 1. kerületében, a Freyung 6. szám alatt, a Schottenstift kolostor  alagsorában nyílt meg Ausztria első olyan állandó kiállítása, amely a siketek és nagyothallók világába kalauzolja el az érdeklődőket. A „Hands up” ötletét csaknem tíz évig dédelgette a siketek és nagyothallók képzésével és tanácsadással foglalkozó Equalizent Kft., míg végül a Bécsi Gazdasági Ügynökség és az osztrák gazdasági minisztérium támogatásával az idén megvalósulhatott az álmuk.

A kiállítás célja, hogy megismertesse a hallókat a siketek világával és rámutasson: egy kis fantáziával és jó szándékkal milyen könnyű a kommunikáció még úgy is, hogy nem ismerjük a jelnyelvet. Az érdeklődők ezenkívül azt is megtudhatják, miként boldogulnak a siketek a mindennapokban: hogyan szól nekik a vekker és honnan tudják, ha csenget a postás? Az interaktív tárlat egyik csúcspontja, amikor a látogatók a saját testükön tapasztalják meg, miként érzékelik a siketek a zenét, és maguk is dalra fakadnak jelnyelven.

Mivel a siketek nem fogyatékossággal élőkként tekintenek magukra, hanem egy külön nyelvi és kulturális közösség tagjaiként, a kiállításon külön részt szenteltek a híres siketeknek, valamint a siketek kultúrájának és történetének.

A „Hands up” külföldi látogatók számára is teljes élményt nyújt, mivel vizuális elemekre és gesztikulációra épít, a videókhoz pedig német vagy angol feliratozás is választható. A kiállítás látogatásához a jelnyelv ismerete természetesen nem szükséges.

A bécsi Feyungon álló kolostorban helyezték örök nyugatlomra Babenbergi Ágnes magyar királynét.