Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Várhegyi Deres” az ország kenyere, „Komáromi a kisleány” a tortája

„Várhegyi Deres” az ország kenyere, „Komáromi a kisleány” a tortája „Várhegyi Deres” az ország kenyere, „Komáromi a kisleány” a tortája
Elek Lenke

Hagyományosan együtt tartották az augusztus 20-i ünnepség előkészületeiről szóló sajtótájékoztatót a Magyar Pékszövetség, illetve a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete sajtótájékoztatójával, és a győztes országtorták alkotóinak ismertetésével ma délelőtt az Országházában. (A képeket Gyarmati László készítette.)

A „Komáromi kisleány” névre hallgató desszertet a komáromi Jánoska cukrászda mestere, Sztaracsek Ádám készítette. A torta mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér van benne – mondta el újságírók előtt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnöke, Selmeczi László.

A Nándori cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a „Magyarország cukormentes tortája” versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A „Három kívánság” torta könnyű, alacsony kalóriatartalmú sütemény. A győztes remekeket a nagyközönség először augusztus 18–20. között Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

Augusztus 18-tól egyébként számos cukrászdában is kaphatók majd az idei győztes torták. Az ország tortája-kezdeményezés sikeresnek bizonyult az utóbbi években: ötletelésre, termékfejlesztésre késztette a magyar cukrászokat. Kiderült, hogy a közönséget érdeklik az újdonságok, sokan keresik őket az üzletekben.

Az augusztus 20-i ünnepi eseményekről – amelyek meghosszabbított hétvége formájában szombattól hétfőig, három napon át tartanak – Kovács Zoltán kormányszóvivő beszélt, majd az idei tűzijátékról számolt be az illetékes, Leskovics Éva. A kulcsszavak: látványosság, biztonság, új aláfestő zene. A nagyszabású látványosság leginkább a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon élvezhető.

Az idén is lesz természetesen szentmise, körmenet, „mesterségek utcája”, légi és vízi parádé is. a „Katlan Tóniként” is ismert Novotny Antal a Magyar ízek Utcájáról, a Várkert Bazárnál immár hagyományosan tartandó gasztroparádéról beszélt.

Augusztus 20. az új kenyér ünnepe, hosszú évtizedek óta. A Magyar Pékszövetség minden évben megválasztja a Szent István napi kenyeret, amely ezúttal is hagyományos módon készült, és nagyon finom. Magában, különféle kencékkel, mártogatósokkal, zöldségekkel körítve egyedülállóan ízletes étek, amint arról a helyszínen meggyőződhettünk.

A Szent István-napi kenyér ez alkalommal a „Várhegyi Deres” lett. A komlói Kurdy Family Pék Kft. állt elő ezzel a cipó formájú, ropogós búzakenyérrel, amely egy csipet kukoricával, egyedi metszéssel, friss kovásszal készül, 12 órás érlelési folyamat eredményeként.