Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új fenyegetésként értékelik az EU-ban Orbán tusványosi beszédét

Új fenyegetésként értékelik az EU-ban Orbán tusványosi beszédét Új fenyegetésként értékelik az EU-ban Orbán tusványosi beszédét Új fenyegetésként értékelik az EU-ban Orbán tusványosi beszédét

A CNN sem hagyta szó nélkül a magyar kormányfő tusványosi fellépését – kiemelve azt, hogy visszaüt még az unióra migránsválság az európai választásokon. A tudósítás nem igazán a nagy beszéd részleteiben mélyedt el – ismertetve persze azt, hogy új Európai Uniót akar és annak új jövőt szabna Orbán, illetve hogy a liberális európai vezetőknek menniük kell, hanem sokkal inkább Orbán portréját rajzolta meg – a liberálisnak tekinthető médium szemszögéből ítélve őt meg. Egy olyan vezetőt láttat, amelyik jó viszonyt ápolva évente többször is találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és aki meg meri védeni őt az uniós vezetőkkel szemben, ha a Krím-félsziget bekebelezésével és a Kelet-Ukrajna elleni invázióval vádolják.

Az Európai Unió elleni új fenyegetésként értékeli a brit Sunday Express Orbán tusványosi gondolatait, amelyekből kiemeli, hogy az illiberális demokráciát most már Európára akarja kiterjeszteni a magyar miniszterelnök. Látható-hallható az az interjúrészlet is, amelyben Orbán a legutóbbi brüsszeli csúcson elég világosan fogalmazott, mintegy megelőlegezve a tusványosi ideákat: „eljött az ideje annak, hogy újraépítsük az európai demokráciát” – amit illiberális keresztény demokráciának nevezett a hétvégén Tusványoson.

Nem szeretném, ha Európát Franciaország vezetné – címet adva Orbánt idézte a francia The Local. Itt még magyar kormányfőnek a német Bildnek adott interjújátt vette alapul a lap, amelyből kiemelte, hogy soha nem volt ilyen meghatározó és fontos az európai demokrácia szempontjából a leendő uniós választás, mert annak súlyos tétje van. Igaz, a lap rögtön meg is jegyzi, hogy egy olyan ország élén áll Orbán, amelyik ellen kötelezettségszegési eljárásokat kezdeményeztek. Sőt, emlékeztet arra is, hogy Magyarország – Amerikához hasonlóan kilép az ENSZ migrációs csomagtervéből.

A tusványosi ötnapos fesztivál ideje alatt neves előadók 30 sátorban mintegy 300 előadást tartottak, a hatalmas tömegeket vonzó koncertek és a számos kísérőrendezvény pedig tovább színesítette a minden korosztályt vonzó kínálatot – számol be a tényekre, adatokra hagyatkozva a szekelyhon.ro román hírportál. Tavaly hatvanezer tusványosozó fordult meg a táborban, idén már 75 ezer. A legnagyobb tömeget Deák Bill Gyula és a Hobo Blues Band közös pénteki koncertje, illetve a szombati zárókoncert vonzotta. Ennek ismeretében már szervezik a jövő évi rendezvénysorozatot, ami nyilvánvalóan még nagyobb meglepetésekkel fog szolgálni, hisz’ a jubileumi 30. évfordulót fogják ünnepelni.

A Transindex román portál ellenben Eugen Tomacot, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét idézi, aki a Facebookon fejezte ki nemtetszését Orbán Viktor tusványosi jelenlétével kapcsolatban, mert szerinte úgy viselkedett a magyar kormányfő, mintha ő lenne Románia vezetője. Amikor úgy fogalmazott, hogy Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Európa iszlám lesz. Egyébként a román állam magas szintű képviselete hiányzott a tusnádfürdői nyári egyetemről, hogy gátat szabhasson a radikálisan románellenes felszólalásoknak. Felháborítónak tartotta viszont, hogy Klaus Johannis államfő és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, szemet hunytak Orbán fellépése felett.

Kövér László is új korszakról, korszakváltásról beszélt – Orbán Viktorhoz igazítva szavait – a szlovák MA7 hetilapban megjelent interjúban, amelyben jó párszor az újságíró alákérdezett. Az országgyűlés elnöke megerősítette, az első ciklusban gyakorlatilag újjáépítették az országot, s szerinte nem csak gazdasági‑pénzügyi szempontból, hanem államvezetési és morális értelemben is. A második ciklus négy évét a migránsválság határozta meg. A választási sikert az életszínvonalbeli gyarapodás hozta meg. Ebben a ciklusban Kövér is fontosnak tartja lecserélni a mostani brüsszeli garnitúrát, és a németekkel meg a V4-gyel egységben sikerülhet a francia tengely helyét elfoglalni, mert az uniót is át kell szabni, amit egy helyen úgy fogalmazott meg, hogy önálló politikai entitást kell kialakítaniuk. Ráadásul Szlovákia kacsingatott ki leginkább ebből a szövetségből, most mégis úgy látszik, lehet rá is építeni.