Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Még mindig látványosak a bérkülönbségek

Még mindig látványosak a bérkülönbségek
Varga Péter

Az idei második negyedévben 1000 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder, Közép- és Kelet-Európa vezető személyzeti szolgáltatója mintegy hétezer személy béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez 13 százalékos növekedés a tavaly hasonló időszakban tapasztalt 887 forinthoz képest.

A 2016 második negyedévi adatokhoz képest a kékgalléros munkavállalók órabére harmadával emelkedett. A felsőbb foglalkoztatási kategóriákban is emelkednek a bérek, bár továbbra is jóval kisebb ütemben: a BDO Magyarország (a világ 144 országában jelen lévő könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózat) több mint 60, zömmel külföldi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 4,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt a második negyedévben az egy évvel azelőttihez képest.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere, azaz FEOR 08-as főcsoportba soroltak) 1041 forintos, a betanított munkát végzők (FEOR 09-es főcsoport) 967 átlagos órabérre számíthattak. Régiók szerint ugyanakkor látványosan eltérhetnek az órabérek: Dél- Dunántúlon, illetve az Észak-Magyarországon továbbra is ezer forint alatt marad egy szakmunkás átlagos órabérre, Közép-Magyarországon ez az érték már elérte az 1220 forintot.

A BDO Magyarország eközben több mint 60 külfföldi cég hazai leányvállalatánál dolgozó ötszáz középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500–800 ezer forint közötti havi bruttó fizetést élvezők esetében a béremelkedés mértéke 2017 második negyedévéhez képest átlagosan 4,7 százalék volt. Ez a tavaly ilyenkor mért 3,2 százalékos bérnövekedéshez képest érezhető javulást mutat ugyan, de figyelembe véve az infláció időközben bekövetkező gyorsulását, reálértékben továbbra sem mutat nagyobb mértékű elmozdulást.

„Valamelyest javítja az összképet, hogy a vizsgált időszakban a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek (jutalom, bónusz, bérpótlékok, stb.) aránya az egy évvel azelőtti 8-ról 10 százalékra emelkedett. Ennek ellenére a korábban 3 százalék körül alakuló átlagos fluktuációs ráta ebben a körben mára elérte 4,3 százalékot. A munkahelyet váltók ugyanis a cégen belüli béremelésnél jóval nagyobb, akár 20-30 százalékos bérnövekedést is el tudnak érni egy-egy új munkakörben.