Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Testi-lelki feltöltődés a stájer Mária-úton

Testi-lelki feltöltődés a stájer Mária-úton Testi-lelki feltöltődés a stájer Mária-úton
Ferencz Ilona

Napjainkban reneszánszát éli a zarándoklat. A turizmus ezen ősi formája a középkorban életre hívta a vendéglátás hagyományát, s ma ismét fontos idegenforgalmi tényező. Hívők százezrei kelnek útra istent és önmagukat keresve. Sokan a zaklatott mindennapok elől menekülnek… S miközben a céljuk felé igyekeznek, belső békére lelnek, kapcsolatokat teremtenek, festői tájakban, kápolnákban és tündöklő bazilikákban gyönyörködnek, eddig ismeretlen kultúrákkal találkoznak… Aki pedig nem vallási megfontolásból, pusztán a világi örömök kedvéért, kíváncsiságból vagy a kitartását erősítendő járja végig a zarándokok útját, életre szóló spirituális élményt kaphat ajándékba. (Képeinken: Magaslatokon, fantasztikus panorámájú hegytetőkön át is vezetnek zarándokutak.)

Útra kelhetünk gyalogosan, busszal vagy kerékpárral, csoporttal vagy magányosan; folyók mentén, festői hegygerinceken, virágos réteken, mezőkön járhatunk. Honfitársaink körében legnépszerűbb a Mária-út, amely a romániai Csíksomlyótól hazánkon át Mariazellig vezet. Az 1400 kilométeres út 150 kilométeres szakasza osztrák területe húzódik.  

Jeles ünnepek előtt (ilyen augusztus 15., Mária napja) csoportok indulnak a kegyhelyre, amelyhez számunkra különösen kedves legenda is fűződik: Nagy Lajos királyunk álmot látott, amelyben „cellás Mária” a török elleni küzdelemre bátorította, s a magyar sereg győzelmét jövendölte. A király csodás álmáról a katonáinak is beszélt, s a vitézek – érezvén a Szűzanya oltalmát – valóban győzedelmeskedtek. Nagy Lajos támogatta a templom építését, s az általa adományozott értékes kegykép a bazilika kincstárának becses ereklyéje.

A legenda szerint 1157 karácsonyán egy Magnus nevű bencés szerzetes hársfából faragott Madonna-szobrot hozott ide a karintiai St. Lambrecht kolostorból, és kis „cellát” épített neki. A 13. században már zarándokok érkeztek ide, s előbb román kápolna, majd három hajós gótikus (később „barokkizált”) templom épült. A bazilika középen áll a karján gyermekét tartó Madonna kápolnája. A Szent László oldalkápolna esztergomi újratemetéséig Mindszenty bíboros nyughelye volt.

A zarándokutak szervezését segíti, hogy Ausztriában kiépített ösvények, pontos térképek és információs anyagok  állnak rendelkezésre a Mária út mellett több (Via Sacra, Szent Jakab, Szent Ágoston) útvonalról.

A stájer gótika gyöngyszeme: Pöllauberg gótikus temploma.

A magyar határon átkelve Hartberg érintésével Pöllau vagy Vorau felől lehet megközelíteni Mariazellt. A Hartberg határában lévő Maria Lebing középkori templomába sokan betérnek, hogy térdet hajtsanak a csodatévő Szűz szobra előtt, gyönyörködjenek a 18. században készült falfestményekben, köztük a Mária életének eseményeit bemutató mennyezeti freskóban.

Kilátás Pöllaubergről.

A pihenő után a zarándokok mezei, erdei ösvényen, gyümölcsösökön át felkapaszkodnak Pöllauberg impozáns, késő-gótikus búcsújáró templomához. A kelta és római időkben is kultikus helyként tisztelt magaslatról elénk tárul Kelet-Stájerország egyik legszebb vidéke, a festői Pöllau-völgy. Pihenésre és meditálásra invitálnak a hegyoldalban kialakított témakertek és tanösvények.

A mitterdorfi zarándokszék.

Aki Vorau felé indul, annak érdemes elidőznie az apátságnál, amely századok óta egyházi és kulturális központ, különleges látnivalókkal. az Ágoston-rendi kanonoki apátságot 1163-ban alapították. Barokk templomának főoltára párját ritkítja Közép-Európában. Látványosság a sekrestye egyedülálló mennyezeti freskója, valamint a világhírű könyvtár. A kolostor öt rövidebb zarándokút kiindulópontja.

Mariazell eléréséhez innen is több lehetőség kínálkozik. Felső-Stájerország területére érve, a Mürz völgyében megpihenhetünk a Pichlben kialakított zarándokparkban. Tovább vándorolva megpillantjuk Veitsch település olajhegyén a világ legnagyobb fakeresztjét. A gigantikus építményben 27 méteres magasságig vezetnek lépcsők. A felszentelt misézőhely fantasztikus kilátó is egyben. Másik ösvényen haladva a neubergi gótikus székesegyház a leggyönyörűbb stáció.

Szállás egyházi intézményekben is szervezhető, sokan vendégházakat keresnek. Népszerű a JUFA (ifjúsági- és családi) szállodahálózat, de lehet aludni alpesi kunyhókban is. A Mürzsteg fölötti Niederaplnál pedig kifejezetten a zarándokok fogadására működtetik a Holzbox apartmanszállót. Mariazellben hotelek sora fogadja azokat, akik üdülővendégként is e gyönyörű környéken maradnának.

Likőr készül az Arzberger manufaktúrában ( a képen a tulajdonos, generációk óta kínálnak gyógyitalokat a zarándokoknak).

A többnyire legyengülten célba érő zarándokok számára századok óta készítenek titkos receptek alapján gyógylikőröket. A leghíresebb az Arzberger manufaktúra likőrje, és jól ismertek az Irgalmasság Anyja nevű, 300 éves gyógyszertár gyomorcseppjei, likőrjei is. Hagyományos zarándokcsemege a mézeskalács: Pöllauban az Ebner cukrászdában, Mariazellben a Pirker manufaktúrában készítik a legfinomabb termékeket.

(A képek forrása: Weinfranz; Schiestlhaus/Steininger; GDE Mitterdorf; Tom Lamm)