Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán barátai, családtagjai állami hitelekből és közmegbízásokból gazdagodtak meg

Orbán barátai, családtagjai állami hitelekből és közmegbízásokból gazdagodtak meg Orbán barátai, családtagjai állami hitelekből és közmegbízásokból gazdagodtak meg Orbán barátai, családtagjai állami hitelekből és közmegbízásokból gazdagodtak meg

Maguk a populisták többnyire korruptak – ezzel a címmel jelent meg James Goldstonnak, a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezése ügyvezető igazgatójának az írása a Project Syndicate cikkmegosztó véleményplatform révén a világ több lapjában, így például a bécsi Der Standardban. 

A szerző meglátása szerint a populista politikusokat többnyire nem annyira az ideológia, sokkal inkább a mohóság hajtja, és azon dolgoznak, hogy megtömhessék a maguk, valamint barátaik zsebét. A demokrácia ellenük történő megvédéséhez ebből következően a korrupció elleni erőteljes kampányra van szükség. Magyarországon – írta Goldston – Orbán Viktor miniszterelnök barátai és családtagjai állami hitelekből és közmegbízásokból gazdagodtak meg. A szerző kitért az 1600 lakosú Felcsúton épített, 4000 néző befogadására alkalmas futballstadionra, és a Transparency International megállapítását idézve azt írta: 2010 előtt a korrupció a rendszer működési hibájának számított, ma már a rendszer részének tekinthető.

Goldston felhozta Törökország példáját is, ahol 2014-ben Recep Tayyip Erdogan elnök közeli környezete, köztük az AKP párt több magas rangú tagja olyan pénzmosási ügybe keveredett, amely az Amerika által kezdeményezett Irán elleni szankciók megkerülését célozta. Az ügy négy miniszter lemondásához vezetett, és nyilvánosságra kerültek olyan hangfelvételek, amelyeken Erdogan állítólag felszólította a fiát, hogy szabaduljon meg a jogtalanul megszerzett pénztől. Erdogan minden vádaskodást összeesküvésnek bélyegzett, és visszautasított, a török államügyészek pedig végül leálltak az üggyel.

Malajziát is megemlítette a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezésének az ügyvezető igazgatója. Ott Nadzsib Razak miniszterelnököt és munkatársait azzal vádolták meg, hogy egy állami beruházási alapból négy és fél milliárd dollárt félretettek maguknak. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a pénzből manhattani luxusingatlanokat, Los Angeles-i villákat, Monet- és Van Gogh-festményeket, jachtot és más luxusjavakat vásároltak.

Goldston mindehhez hozzáteszi: az Egyesült Államokban tovább keringenek azok a kérdések is, hogy Donald Trump és családja magánérdekeltségei miként befolyásolják az elnök hivatali ténykedését.

A szerző szerint a korrupció elleni küzdelembe nagyon sok mindent bele kell érteni, például azt is, hogy büntetőjogilag üldözendővé kell tenni az oknyomozó újságírók fenyegetését, illetve akadályozását. Goldston ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hatalmon levők politikai eszközként is felhasználhatják a korrupció elleni harcot. Hszi Csin-ping kínai elnök például ezen a módon ügyesen félretette saját politikai ellenfeleit, és csaknem abszolút hatalmat tudott biztosítani magának.

A korrupció – állapította meg összegzésként Goldston – a populizmus egyik fő hajtóereje és a liberális értékek egyik fő elveszejtője.

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori stratégiai főtanácsadója a Daily Beast című portálnak nyilatkozva megerősítette, hogy új alapítványt hoz létre az európai jobboldali populista erők támogatására – írta a konzervatív londoni The Telegraph. Bannon, a Breitbart portál volt szerkesztője, Nigel Farage brit unióellenes politikus szoros szövetségese a jövő évi európai parlamenti választásokon akar áttörést elérni. Amióta tavaly augusztusban kénytelen volt távozni a Fehér Házból, sorra járja az európai országokat, hogy támogatókat szerezzen nézeteinek.

Márciusban Olaszországba repült a populisták sikerét eredményező választások előtt, majd egy zürichi gyűlésen mondott beszédet és ott állítólag találkozott az Alternatíva Németországnak elnevezésű szélsőjobboldali párt egyik vezetőjével is. A franciaországi Lille-ben részt vett és Marine Le Pent támogató beszédet mondott a szélsőjobboldali Nemzeti Front kongresszusán. Májusban, Orbán Viktor újraválasztása után Magyarországra látogatott.

Bannon azt állítja, hogy alapítványa nonprofit szervezet lesz, és közvélemény-kutató, tanácsadó, üzeneteket megfogalmazó, illetve elemző műhelyként is funkcionáló forráshellyé kíván fejlődni, amely vetélytársa lesz a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak. Szerinte az általa remélt jobboldali csoport a mandátumok egyharmadát is elnyerheti a jövő májusi európai parlamenti választáson.

A The Telegraph megjegyezte: egy ekkora méretű egységes populista blokk képes lenne arra, hogy látványosan szétzilálja az Európai Parlament működését, és ez nagy hatalmat adhatna Bannon kezébe a populista mozgalmon belül. 

Végül arról, hogy a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadásának legfrissebb vezető írása azt fejtegeti, a kívánttal ellentétes hatással járhat Brüsszel azon terve, hogy a jogállamisághoz kösse az uniós támogatásokat. Ezzel azokat sújthatja, akiken segíteni akar – állapítja meg a Politico varsói keltezésű cikkében. A szerző szerint a fejlesztési támogatások megvonását a hely önkormányzatok szenvednék meg, és helyesebb lenne, ha Brüsszel éppenséggel jobban összpontosítana ezekre a helyi önkormányzatokra a tagállami kormányok helyett, amikor pénzt oszt. Ha a populizmus ellen akarsz küzdeni, gondolkozz lokális keretekben – javasolja a Politico.