Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Látványosan könnyített vízumszabályok az Üzbegisztánba készülőknek

Látványosan könnyített vízumszabályok az Üzbegisztánba készülőknek
Elek Lenke

Már februárban közre adta az egyik magyar szakmai turisztikai hírportál, hogy hét ország állampolgárai turistaként 30 napig vízummentesen léphetnek be Üzbegisztán területére, 39 államé pedig az eddiginél egyszerűbben juthatnak beutazási engedélyhez egy új rendelkezés értelmében. A rendelet, amelyet Savkat Mirzivojev üzbég elnök adott ki, az ország turisztikai potenciáljának fejlesztését szolgálja. Üzbegisztánnak, akárcsak Kazahsztánnak fontos a turisztikai bevételek növelése. A menetrend szerinti járatokat üzemeltető külföldi légitársaságok dolgozóira is érvényes a vízummentesség. (Illusztráció: https://discover.passportindex.org)

Most még tovább bővült a kedvezmények köre. Könnyített vízumszabályokat vezettek be Üzbegisztánban – adja hírül egy svéd turisztikai online magazin mai kiadása. A skandináviai utazók közül – akik mindig fogékonyak az új kalandokra és pénzük is van elegendő – most bizonyára még többen elzarándokolnak Szamarkandba és Buharába. De nemcsak rájuk vonatkozik a könnyítés.

A történelmi kincsek, a régi Selyemút, az építészeti csodaként emlegetett, kék kupolás mecsetek, ettől kezdve még nagyobb vonzerővel bírnak majd. Július közepén elfogadták ugyanis az Üzbegisztánba belépésre vonatkozó új vízumszabályokat. Százegy országból érkező utazók 30 napos vízumot kérhetnek online, 20 dollár ellenében. Előtte a svéd utazók a reptéren vásárolhattak vízumot – 60 dollárért. 

Emellett az ország létrehozta a vízummentes tranzit utazásokat. Ez azt jelenti, hogy 51 országból érkező utazók – legfeljebb öt napig – vízum nélkül tartózkodhatnak Üzbegisztánban, ha utána harmadik országba utaznak. Újdonság az is, hogy az e-vízumkérelem benyújtásakor nem szükséges hivatalos meghívót vagy vouchert bemutatni az utazási irodától. Az interneten beszerezhető vízum itt kérhető: e-visa.uz, és ugyanitt lehet érdeklődni a további részletek felől.

A múlt években Üzbegisztán a turizmus egyre nagyobb nyitottságának jeleit mutatta, ez most ennek újabb bizonyítéka.