Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyetem és albérlet – határ a csillagos ég

Egyetem és albérlet – határ a csillagos ég
(Tudósítónktól)

Kevesebb, mint egy hét múlva, július 25-én hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. A fővárosban a Hengermalom melletti szórakozóhelyen várható izgalom és fergeteges buli, néhányaknak persze talán egy kis sírás. Az egyetemi várásokban is lesz ponthatárváró rendezvény: Pécsett a Széchenyi téren, Zalaegerszegen a BGE kampuszán.A tapasztalatok alapján ettől a naptól kezdve szeptemberig 15–20 százalékos albérleti áremelkedés várható. (Illusztráció: Teges-Anzeiger.)

Miközben a leendő egyetemisták rághatják a körmüket, hogy sikerül-e bejutniuk álmaik képzésére, lehetőleg állami ösztöndíjas helyre, aközben a szülők azon izgulhatnak, hogy sikerül-e megfelelő és megfizethető albérletet találniuk a családi fészekből éppen kiröppenő csemetéjük számára. Szakértők szerint ha valaki teheti, érdemes megfontolnia a lakásvásárlást is, akár részben hitelből. Egy havi 120 ezer forintos albérletre 4 és fél évi egyetemi képzés alatt 6 és félmillió forintot költ a bérlő, persze, ha időközben nem emelkedik a bérleti díj. Ha ez a pénz részben vagy egészben rendelkezésre áll, lakáshitellel kiegészítve már meg is lehet venni egy garzonlakást. Ami mindig jó befektetés marad, értékét megőrzi, a diploma megszerzése után könnyen eladható, akár bérlakásként is hasznosítható.
Pécsett a leginkább keresett 45-55 négyzetméteres lakások bérleti díja havi 70–170 ezer forint között mozog, amihez persze még hozzájön a rezsi is. A legolcsóbb a keleti városrész, utána következik a Kertváros, majd Uránváros, és legdrágábbak a lakások a belvárosban és az egyetemvárosban. A környező településeken jellemzően nagyon olcsó, havi 20–40 ezer forintos albérleteket lehet találni. Mivel a lakáskiadás jó üzlet és biztos befektetés, sokan keresnek megvételre kiadható ingatlant. Pécsett az eladási árak folyamatos emelkedése figyelhető meg, persze városrészenként, ingatlantípusonként más-más mértékben. Egyetemvárosban a panellakások árai négyzetméterenként 250–300 ezer forint körül alakulnak, az új építésű lakások négyzetméter-árai elérhetik a 400–600 ezer forintot is.

Győrött az egyetemhez közeli városrész, a Belváros és Révfalu kedvelt az egyetemisták körében. Ezen a területen egy nem felújított lakást havi 80–100 ezer forintért lehet kivenni, felújítva 100–120 ezerért. Ha a lakás különösen jó helyen fekszik, például kilátással a Duna-partra, akkor már 150–200 ezer forintot is elkérnek érte. Győrött ugyancsak nagyon jellemző a befektetési célú ingatlanvásárlás; mondják is a helyiek, hogy a valamikori meghitt polgárváros albérlők városává degradálódik. 

Szeged az egyik legnagyobb hagyományú egyetemi város. Ott az SZTE TIK és körzete (az Ady tér és vonzáskörzete) lakórész kiemelt városrésznek számít az egyetemista albérlők szempontjából. Egy 30 négyzetméteres garzon már havi 70 ezer forintért kibérelhető, aztán csak nőnek az árak – akár havi 150 ezer forintig. Egy 55 négyzetméteres lakáson viszont két-három egyetemista kényelmesen megosztozik. Ha ugyanezeket a lakásokat valaki meg szeretné venni, akkor 9–22 millió forint között számos lehetőséget talál.

Miskolcon az Avas környéke számít az egyetemisták által kiemelten kedvelt városrésznek. Az árak az ország többi, hagyományos  egyetemvárosához képest visszafogottabbak: egy 28 négyzetméteres garzon, vagy egy 37 négyzetméteres lakás bérleti díja havi 40 ezer forintnál kezdődik és 70 ezer forintig kalkuláható, igaz, ezért már ott is egy 55 négyzetméteres lakásba lehet beköltözni. A lakásárak is mérsékeltebbek, ugyanezek az ingatlanok már 6–10 millió forintért megkaphatók, így különösen érdemes megfontolni lakásbérlés helyett a vásárlást. 

Debrecen ugyancsak nagy felsőoktatási tradíciókkal büszkélkedhet, ahová ráadásul rengeteg külföldi hallgató is jár. Így nem csoda, ha a bérleti díjak és – eladási árak is – magasabbak. A cívis városban az egyetemisták körében a legnépszerűbb városrész az Újkert, a Vénkert és a Kassai út környéke. Egyszobás garzonlakást – felszereltségtől függően – havi 30–40 ezer forintért lehet találni, a nagyobb lakások – szintén felszereltségtől és persze szobaszámtól függően – 100–250 ezer forint között találhatók. Az eladási árak már húzósabbak, négyzetméterenként 350-400 ezer forinttal kell kalkulálni, ha valaki a városban szeretne lakást vásárolni.

A fővárosban nagyon sok felsőoktatási intézmény található, és tömegközlekedéssel bármelyik kényelmesen elérhető. Ugyanakkor a Nagykörút közelsége miatt a VIII., IX. kerület különösen kedvelt az egyetemisták körében. A belső városrészekben semmiféle szezonalitás nem érzékelhető, ugyanis ott inkább vásárolnak (akár hitelből is), mint albérletet keresnek. Az egyetemisták számára elsősorban a Práter utca környéki panellakások jöhetnek szóba. Annál is inkább, mert a Corvin sétány új építésű ingatlanjai már-már V. kerületi árszinten kelnek el. A VIII. kerületben az egy-, másfél szobás lakások havi bérleti díja 100–140 ezer forint körül alakul – de ez nem függ a területtől, vagyis a kevésbé kedvelt részeken sem alacsonyabbak az árak. Sokkal inkább szempont a jó közlekedés, és az, hogy régi vagy új építésű lakásról van-e szó. Amellett, hogy a vásárlók nagyon figyelik az árakat, rendkívül óvatosak, számukra a beruházó megbízhatósága a legfontosabb. A nagyobb lakások kevésbé keresettek, bérleti díjuk havi 150–230 ezer forint között mozog, attól függően, hogy hány önálló, külön-bejáratú szobájuk van.