Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Netanjahu Trumpnál lobbizott: nyissa meg a kaput Orbán előtt

Netanjahu Trumpnál lobbizott: nyissa meg a kaput Orbán előtt Netanjahu Trumpnál lobbizott: nyissa meg a kaput Orbán előtt

A Times of Israel meglepőnek és szokatlannak tartja, hogy Orbánt Viktort Izraelbe érkezésekor közleményben méltatta az izraeli külügyminisztérium. A vizit célja a kétoldalú kapcsolatépítésen túl Izrael európai támogatásának megerősítése és az antiszemitizmus elleni közös küzdelem demonstrálása.

A cikk persze bevezetőjében megjegyzi: Orbán annak ellenére szívesen látott vendég, hogy futtatja az antiszemita „Stop, Soros!”-kampányt és dicséri a náci éra emblematikus alakját, Horthy Miklós tengernagyot. Sőt a lap úgy tudja: Izrael lobbizott az Egyesült Államoknál, hogy vessen véget Orbán elszigetelésének, aki Európa kemény jobbos irányvonalát képviseli, annak szimbolikus alakja. Benjamin Netanjahu az Orbán érkezése előtti napon Trump kormányát arra kérte, nyissa ki előtte a kapukat, mert érdemtelenül mellőzik. Miközben az újság úgy mutatja be a magyar kormányfőt, mint szélsőjobbos nézeteiről hírhedt politikust, aki bevezette az illiberális demokrácia fogalmát és intézményét. Először a knesszetbe (törvényhozásba) látogatott Orbán, ma a külügybe, onnan Netanjahuhoz indul, majd a Jad Vasem Holokauszt Múzeumba. Pénteken találkozik az államfővel, és Siratófalnál is tiszteletét teszi. Tart közös sajtótájékoztatót Netanjahu Orbán Viktorral, akinek tiszteletére díszvacsorát ad. Az ehhez hasonló vizitek során a világ vezetői a szokásokhoz híven palesztin vezetőkkel is találkoznak, Orbán viszont nem teszi meg ezt a gesztust – veti közbe a cikk.  

Brüsszel újabb frontot nyitott a magyar kormánnyal szemben, s ezúttal a sokat vitatott bevándorlásellenes törvény miatt – írja a Financial Times, amelyik szintén úgy tudja, hogy az Európai Bizottság ma terjeszti fel javaslatát kötelezettségszegési eljárás okán. A „Stop, Soros!” és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás sérti az alapvető emberi jogokat és ellentmond az uniós menedékkérők jogi szabályozásának. A várható felszólító levélre adott orbáni választól függ, bíróság elé viszi-e a Bizottság az ügyet. Szijjártó Péter kemény harcot ígért, és a sajtónak nyilatkozva megjegyezte, hogy Magyarország az, amely Brüsszel helyett megvédi Európát, határait és biztonságát. A Financial Times erre vonatkozó kérdésére a Bizottság egyelőre nem válaszolt. Mindenesetre az újság megjegyzi, hogy Lengyelország ellen sokkal szigorúbb eljárás indult, s hamarosan döntenek az uniós szavazati jogtól megfosztó 7-es cikkely alkalmazásáról, de egyöntetű szavazás híján - Magyarország megígért ellenszavazata miatt – aligha lesz következménye a kötelezettségszegésnek.

Az arab világ legtekintélyesebb hírügynöksége, az Al Jazeera szerint semmi kétség afelől, hogy Magyarország Amerikát követi, amikor kivonja magát az ENSZ migrációs ügyi csomagterv végrehajtásából. Másfél évi vita után Washington még decemberben, a magyar külügyminiszter pedig most döntött arról, kivonul a paktumból. Indoklása így hangzott: rossz az Európának, de a Magyarország biztonságát kifejezetten veszélyezteti. Hozzátette, a kormány által benyújtott módosításokat nem vették figyelembe, s így a csomagterv az afrikai és a latin-amerikai országoknak kedvez. Ez egyébként első a maga nemében, amióta a súlyosbodó migrációs válság nyomán 23 intézkedési javaslattal igyekszik segíteni a világszerte összesített 250 millió menekült sorsán. Szijjártó azzal is érvelt: nem hiszi, hogy a szabályozás jogi kötelezettséggel ne járna, még ha az az utolsó, elfogadott verzióban nem szerepel is.

Az United News of Bangladesh portálról tudtuk meg, hogy a Roszatom szervezésében ezúttal Magyarországon megvalósított (elképesztően bizarr című – a szerk.) „Nukleáris gyerekek” musical ötlete rendkívül népszerű. A Roszatom közleményét alapul véve kiderül, hogy 23 országból 79 gyerek érkezett a táborba, amit az orosz Roszatom azért indított, hogy az ezekben az országokban megkezdett atomerőmű-építkezéseit, fejlesztéseit népszerűsítse a gyerekek számára. Bangladeshben is folyik egy orosz projekt, így az ottani gyerekek is itt szórakoznak a magyar táborban. Rajtuk kívül fogadtak gyerekeket Kínából, Indiából, Törökországból, Horvátországból, Egyiptomból és Nagy-Britanniából is. A Mihail Lomonoszov orosz tudósnak emléket állító produkció premierjét Szekszárdon tartják, majd a darab világkörüli útra indul.