Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sörfőzdék: árbevétel-csökkenés, gyártógyarapodás

Sörfőzdék: árbevétel-csökkenés, gyártógyarapodás Sörfőzdék: árbevétel-csökkenés, gyártógyarapodás
Infovilág

A nyári meleg és az oroszországi labdarúgó világbajnokság bizonyára egyaránt jó hatással lesznek a hazai sörgyárak 2018-i teljesítményére, de az elmúlt három év adatait vizsgálva sem panaszkodhatnak a magyarországi főzdék – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Két év óta folyamatosan nő a hazai sörgyártással foglakozó vállalkozások száma, annak ellenére, hogy a 2016-ban elért 149 milliárd forint összárbevételt a következő évben nem sikerül elérnie az iparágnak. tavaly az ágazat árbevétele 146 milliárd forintra csökkent. Ugyanakkor a szektor stabilitását mutatja, hogy az új cégbejegyzések mellett a piac szereplői ellen csak mutatóban kezdődött felszámolási eljárás és kényszertörlés. Az alkalmazotti létszám csekély mértékű csökkenése nem volt érdemben hatással a cégek teljesítményére. Mind az árbevétel, mind a dolgozói létszám, de a működő vállalkozások számának alakulásában is megfigyelhető, hogy a trendek a piac kis és nagy szereplőit hasonlóan érintették, számottevő különbség nem mutatható ki közöttük.

A hazai piacot négy nagy cég uralja: a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a Pécsi Sörfőzde Zrt. és a Borsodi Sörgyár Kft. E négy cég teljesítménye adja az iparág 2017-i árbevételének 98%-át. Mellettük számos mikro- és kisvállalkozás és családi főzde működik szerte az országban, kihasználván a kisipari sörök iránti, megnőtt keresletet.  

Az iparág teljesítményének értékeléséhez tegyük hozzá: ezt az eredményt a piaci szereplők úgy érték el, hogy az európai uniós támogatási rendszerben a sörgyártás a borászattal ellentétben nem kapott elsőséget. A hazai főzdéknek a pályázati források megszerzéséért sok más profilú vállalkozással együtt kellett versenyezniük. Nem voltak olyan pályázati kiírások, melyek kifejezetten a sörkészítéssel foglakozó cégek számára jelentek volna meg. Ebből következően, nem meglepő, hogy 2014–17 között mindösszesen 783 millió forint uniós támogatás jutott el a magyarországi sörgyárakhoz, ami elenyésző a gazdaságfejlesztési programban allokált összegekhez mérten. Ezek a támogatások viszont a kisebb piaci szereplőket gazdagították, mivel a nagyvállalatok a pályázati kiírások döntő részéből ki voltak zárva.

A szezonális időjárási hatások és a fesztivál-látogatottságok mellett az iparág jövedelmezőségét az ízesített sörök és ciderek piacán a „chipsadó” emelése, az iparág egészét tekintve a különleges minőségű sörök iránti növekvő kereslet fogja meghatározni a jövőben – mondta el tudósítónknak Hantos Zoltán, az Opten céginformációs szolgáltató vezető munkatársa.